София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

САЩ: КНДР може би тества ядрен реактор в Йонбен

Пхенян развива инфраструктурата в района на съоръжението

6 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

КНДР продължава да развива инфраструктурата в района на ядрения център Йонбен в провинция Пьонган-Пукто, което може да означава тестване на самото съоръжение. Това се посочва в доклад, публикуван в петък от Американския институт за наука и международна сигурност, който анализира сателитните изображения, направени в района на 30 март, съобщи ТАСС.

"Няколко години по-късно Северна Корея може да започне да тества експериментален реактор за лека вода в Йонбен. Тези сателитни снимки показват, че през миналия месец строежът продължи в непосредствена близост до реактора, както и на мястото, където, може би, е помпената станция за втория кръг охлаждане ", се каза в изявление.

Публикуваните изображения показват, че сградата, която се предполага, че изпълнява функциите на помпена станция, се намира в близост до реката. Отличителният цвят на водата на брега, според специалистите на института, показва изпомпването или изхвърлянето на течност. "Това може да означава, че реакторът вече работи или тества охладителната система", казват експертите. Те също така предполагат, че се работи за разширяване на тръбопроводната система.

В центъра на Йонбен има завод за обогатяване на уран и реактор от 5 MW, построен от експертите на КНДР през 1986 г. Според експерти, за една година е възможно да се получат достатъчно материали за производството на няколко ядрени такси.