София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Ще има ли черно-белите учебници?

Издателството спря кампанията си

7 годиниОбразование 3 Боряна Райчева

Разделя ли Министерството на образованието и науката децата ни на богати и бедни? Министърът на образованието Красимир Вълчев издаде заповед за печат на два вида учебници по един и същи предмет и с едно и също съдържание – едните цветни, а другите черно-бели. Цветните учебници ще са на редовна цена, а черно-белите с 30% по-евтини. Коментарите в социалните мрежи са, че черно-белите учебници са за бедните деца, а цветните за богатите. Малко по-късно днес министър Вълчев заяви: „Препоръчах на издателството да спре кампанията си за черно-бели учебници. Нещо повече, имам тяхното уверение, че няма да се разпространяват такива учебници“.

От издателство „Просвета“ заявиха: Издателска група „Просвета“ е готова да не разпространява черно-белите учебници за 8. клас.
Причина за това е разгърналата се масова кампания срещу тези учебници.
Категорично възразяваме срещу невярната интерпретация, че целта на черно-белите учебници е да се внесе социално разделение между децата.
Истинската цел на тяхното издаване е:
Да осигурим право на избор на родителите и децата;
Да намалим с повече от 50% тежестта на учебниците;
Да използваме екологична хартия, което спасява от изсичане хиляди дървета;
Да намалим цената с 30%;
Да осигурим електронен учебник в пакет към всеки черно-бял учебник;
Съжаляваме, че едно добро начинание е на път да се провали.

Министерството ще промени и наредбата, за да се избегнат и повторни случаи за ценова дискриминация. Министър Вълчев подчерта, че принципът на равен достъп до образование е основен и никой не се е отказал от него, просто става дума за липса на проявена чувствителност в посланията, с които се популяризира учебникът на едно издателство.

По този казус се изказа и омбудсмана Мая Манолова, която по-рано днес призова идеята за въвеждане на учебници за бедни и богати да бъде спряна. „Браво на министъра, че реагира светкавично и се съобрази с препоръката, която отправих. Трябва да се стремим към електронни дъски и учебници , а държавата трябва да подкрепя семействата, но не и да ги разделя на бедни и богати“, обясни Манолова.