София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Спешно изпускат язовира край Съдиево

Има опасност за населеното място под него

5 годиниОбщество 2 Боряна Райчева

От утре започва спешно изпускане на язовира край айтоското село Съдиево. Водоемът е пълен на 100% и ако другите водни съоръжения над него прелеят, има реална опасност за населеното място.

По думите на кмета на селото Щерион Щерионов това лято язовирът не е използван за напоителни нужди, което е и причината да бъде запълнен в момента целият му капацитет.

Кметът подчерта, че водоемът е много опасен, тъй като е на високо място и селото се пада в подножието. „Стената му е стабилна, но над него има още четири водоема, които създават предпоставки за голяма водна маса и нашият язовир трябва да има достатъчно вместимост, за да може да прибере идващата над него вода", уточни Щерионов и добави, че арендаторът на съоръжението отговаря за водосъбирателния район на язовира, както и за изпускането му.