София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

СЪВМЕСТНА ОПЕРАЦИЯ НА ПОЛИЦЕЙСКИ КОРАБ И АГЕНЦИЯ ФРОНТЕКС

КОРАБЪТ „ОБЗОР“ ЩЕ БЪДЕ ИЗПРАТЕН В ПОДКРЕПА НА ГЪРЦИЯ

8 годиниПолитика 5 Боряна Райчева

Съвместна операция започват граничният полицейски кораб „Обзор“ и Агенция Фронтекс. Те ще подпомагат Гърция в борбата й срещу миграционния натиск.
През месец декември Гърция изпрати до Агенция Фронтекс искане за съдействие във връзка миграционния натиск. Южната ни съседка се нуждае от техническо оборудване – патрулни кораби в открито море, кораби за крайбрежно патрулиране, патрулни лодки, хеликоптери и автомобили, термовизионни камери, както и служители от европейските екипи за бърза гранична намеса.
Фронтекс взе решение да изпрати екипи на гръцките острови Хиос, Самос, Кос, Лерос и Лесбос, които са най-засегнати от нелегалната миграция.
По предложение на главна дирекция „Гранична полиция“ в подкрепа на Гърция в района на източното Средиземноморие е изпратен и гранично-полицейският кораб „Обзор 525“. В края на декември агенция Фронтекс одобри участието му с екипаж от 20 служители с оперативни действия в източното Средиземноморие, за да бъде отговорено на огромния натиск от нелегални емигранти на тези външни морски граници на Европейския съюз. Участието на кораба „Обзор“ в операцията на Фронтекс ще продължи до март 2016 г.
Ще бъдат изпратени и 10 служители за гранично наблюдение, един специалист за установяване на националност и един за снемане на пръстови отпечатъци. Това решение беше взето от главна дирекция „Гранична полиция“. Подкрепата на европейските гранични служби е с цел да се осигури контрол на нелегалния миграционен поток през територията на другите държави-членки на ЕС и да се вземат мерки срещу трансграничната престъпност.