София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

„Светителят-хирург“ - новият документален филм на журналиста Ангел Бончев

Той е посветен на живота на Свети Лука

7 годиниОбщество 3 Боряна Райчева

„Светителят – хирург“ е най-новият документален филм на журналиста и водещ в телевизия „Европа“ Ангел Бончев. Той го представи в предаването „Делници“ на телевизия Евроком.

Това е история за живота и великите открития на един от най-големите светци на 20-и век. Филмът на Бончев е издаден на диск и може да бъде намерен във всички храмове на страната.

Филмът е дело на четири души, а идеята за създаването му е на Пловдивския митрополит Николай. Той лично възложил на журналиста, да направи този филм. За снимките и написването на текста, водещият разчита на себе си.

Изследването на живота на Свети Лука, е правено в продължение на година и половина. Филмът е правен по едноименната книга на свещеник.

По време на изследването на Светеца, Ангел Бончев е провеждал интервюта със свещеника-автор на книгата.

Една от частите е озаглавена „Чудо“ и разказва за вярата на нас хората. За онова, което получаваме, но не виждаме, а всъщност получаваме изцеление, казва авторът.

Свети Лука е служил на Господ и на хората 38 години. За този период, той е написал над 1200 проповеди.