София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Андрей Ковачев: Не е истина, че ЕС забранява православието

Правят се агресивни опити да се подкопаят демократичните устои на ЕС според Андрей Ковачев

7 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

Разпространяват се манипулации, полуистини и лъжи като се използва Интернет, социалните медии, медийни тролове и „дезинформационни“ агенции, които постоянно насаждат омраза към ЕС допълни Ковачев.

Евродепутатът посочи като пример България, където десетки сайтове водят хибридна война срещу ЕС. Като за пример той даде разпространението на информацията, че Европейският съд е забранил кръщаването на деца в църква от месец март тази година и това щяло да се счита за престъпление в Европа. Той допълни, че тази седмица има нова атака към ЕС като се твърди, че Европейският парламент е внесъл „тайна поправка“ към настоящия доклад с която ЕС иска да „забрани“ православието.

Според тези медии в поправката е написано, че православието става опасна, защото пропагандира своите християнски ценности и разширява своето влияние.

Ковачев допълни, че това са два класически примера за „хибридна война“ и че ЕС трябва да противодейства на пропагандата и докладът срещу нея е необходим. 

Според евродепутата „ЕС не забранява православието или друга религиозна деноминация, а защитава правата на свобода на мисълта, съвестта и религията. Хартата на основните права, която има правно-обвързващ характер, утвърждава тези права. Най-зловещите посегателства срещу свободата на словото и религиозните свободи в страните от Източна Европа бяха извършени от комунистическите режими, които следваха указания от Кремъл“, изтъкна Ковачев.

Българският евродепутат поясни, че докладът не призовава за ограничаване на медиите, а има за цел истината. Той приветства създаването на оперативната група „East StratCom“ в рамките на Европейската служба за външна дейност (ЕСВД), която да анализира и да се противопостави на насочените срещу ЕС пропаганда и дезинформация.

Това изказване беше направено по време на първото ноемврийското пленарно заседание на Европейския парламент в Страсбург във връзка с дебатите по повод приемането на доклад относно Стратегическата комуникация от Европейския съюз за противодействие на пропагандата, насочена срещу него от страна на трети страни.