София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Тютюнопроизводителите в готвност за нови протести

Три фирми дължат пари за изкупен тютюн

7 годиниАгро 2 Боряна Райчева

От националната браншова организация предупреждават за напрежение между тютюнопроизводителите и фирмите, които изкупуват тютюн и за готвен евентуален бъдещ протест, предаде БНР. Три фирми- изкупвачи на тютюн дължат пари на производителите. Една от фимите е със запорирани сметки поради натрупани дългове.

Според председателя на асоциацията Цветан Кюлев въпросното търговско дружествео, дължащо пари, е регистрирано в Сандански и е добре познато на българските производители. Кюлев посъветва хората от бранша да внимават с кого сключват договори.

Пресдесдателят предопреди браншовиците още да не подписват договор с въпросното търговско дружество, за да се предпазят от следващия стопански цикъл за реколта и през 2017-та година да не ги сполети същото.

На извънредно заседание днес на Управителния съвет на асоциацията ще се вземе решение дали ще се организират простести. По повод на предстоящото заседание Кюлев добави, че не може нито да прогнозира, нито да повлияе на Управителния съвет, но подчерта, че асоциацията поддържа идеята за такива действия.

Хората от бранша се надяват и на провеждане на извънредно заседание на Консултативния съвет по тютюн.