София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Трима ранени след протести в Барселона

Протестите "за" и "против" независимостта на Каталуния продължиха цяла нощ

6 годиниОбщество 3 Боряна Райчева

Протестите "за" и "против" независимостта на Каталуния продължиха през цялата нощ. На площадите в Барселона някои празнуваха независимостта, а в други части на града се организираха протести на привърженици на единна Испания.

Трима души са ранени при опити на привърженици на единството на Испания да се сблъскат с празнуващите независимостта на Каталуния, съобщи Ройтерс.

Повече от 400 души са се опитали да стигнат до централното управление на полицията, но властите пресекли пътя на шествието. Тогава протестиращите, сред които имало и ултраси, се насочили към сградата на радио Каталуния, където изпотрошили стъклата и блокирали входа.
Обиколките на протестиращите продължи през нощта. Те скандираха „да живее Испания”, „улиците винаги ще бъдат наши” и „Каталуния е Испания”.

Припомняме, че вчера каталунският парламент обяви независимостта на Каталуния от Испания. Минути след това испанският парламент гласува "за" влизането в сила на член 155 от Конституцията, с който се отнема автономията на областта. Това означава, че се въвежда пряко управление на Каталуния и се отнемат правомощията на регионалните власти. Премиерът на Испания Мариано Рахой заяви, че разпуска парламента на Каталуния и свиква избори в областта на 21 декември.