София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Тръмп нареди в армията да не приемат трансджендъри

Президентът се аргументира с националната сигурност

7 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Президентът на САЩ Доналд Тръмп е подписал президентски меморандум, с който инструктира Министерството на отбраната да спре да приема трансджендър хора, които искат да служат в армията, съобщава The Hill.

С термина „трансджендър“ най-общо се обозначават хора, които смятат, че полът им не съвпада с този, определен при раждането. Изданието не уточнява как меморандумът на Тръмп тълкува понятието, но се предполага, че забраната ще се разпростре върху всички хомосексуалисти.

Забраната вероятно няма да се отнася до трансджендър хора, които вече са постъпили на служба, но на военното министерство е поръчано да проучи как да се процедира за вбъдеще с тях.

Меморандумът нарежда на Пентагона да спре да плаща за операции за смяна на пола, освен в случаите, в които вече процедурата е започнала, „за да се защити здравето на индивида.“

Тръмп иска от военните да разработят план за въвеждането на забраната до 21 февруари 2018 година, който трябва да влезе в сила на 23 март 2018 година.

Президентът се е аргументирал със съображения за националната сигурност.