София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Учени откриха ефективно лекарство срещу рака на мозъка

Веществото е открито още преди 70 години в почвата в Перу

8 годиниЗдраве 1 Боряна Райчева

Ново лекарство за борба с рака на мозъка може да прониква през бариера, която да предпазва централната нервна система от потенциално вредни вещества. Лекарството е разработено от учени от Центъра за медицински изследвания "Джон Хопкинс". Техните заключения са представени в статия, публикувана в списанието на Medicinal Chemistry.
Основа за терапевтичното средство е експерименталният препарат 6-диазо-5-оксо-Ь-норлевцин (ДОН). Той е получен от бактерия, открита в почвата в Перу преди повече от 70 години. Това вещество блокира използването на амино глутамин киселина от клетките, която е част от протеина. ДОН намалява размера на рака на по-късни етапи.
Учените са синтезирали различни производни на лекарството. Сред тях са търсени молекули, които са ефективно разтворими в мазнини. Тази характеристика позволява веществото да преминава през кръвно-мозъчната бариера, която предотвратява проникването на чужди съединения в кръвта на нервната система. След достигане на мозъка, те се превръщат отново в ДОН.