София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Ученици събраха подписка против тежките раници

От МОН предлагат да се купуват евтини тетрадки, за да са леки раниците

7 годиниОбразование 1 Боряна Райчева

Петокласничката, Теодора Божкова, се обърна към Агенцията за закрила на детето с жалба заради тежките ученически раници. Ученичката от София потърси сама правата си пред властта, като се обърна към Агенцията с молба за решение на проблема. Момичето събрало подписите на своите съученици, а постъпката й впечатли хиляди в социалните мрежи.

Вчера Теодора и майка й били повикани на разговор в Министерството на образованието. Оттам се ангажирали с търсене на начини за намаляване тежестта на ученическите раници.

Пенка Иванова, представител на министерството, каза пред бТВ, че родителите, ръководствата на училищата и МОН, заедно трябва да решат проблема. „Обсъжда се някои от учебниците да се разделят на две, тези които са повече от 64 страници. Това е тема, която сме обсъдили вече с Асоциацията на родителите“, каза Иванова.  Според нея родителите трябва внимателно да подбират какво слагат в раниците на учениците, като например да се слагат по-леки тетрадки, а не такива от висок клас хартия, т.е. да купуват по-евтини, или да избират внимателно вида раница.

Анна Калчева, директор на 35 СЕУ „Добри Войников“ в София, коментира, че най-добрият вариант би било използването на електронните учебници.