Гледай
на живо

Ученици събраха подписка против тежките раници

От МОН предлагат да се купуват евтини тетрадки, за да са леки раниците

Петокласничката, Теодора Божкова, се обърна към Агенцията за закрила на детето с жалба заради тежките ученически раници. Ученичката от София потърси сама правата си пред властта, като се обърна към Агенцията с молба за решение на проблема. Момичето събрало подписите на своите съученици, а постъпката й впечатли хиляди в социалните мрежи.

Вчера Теодора и майка й били повикани на разговор в Министерството на образованието. Оттам се ангажирали с търсене на начини за намаляване тежестта на ученическите раници.

Пенка Иванова, представител на министерството, каза пред бТВ, че родителите, ръководствата на училищата и МОН, заедно трябва да решат проблема. „Обсъжда се някои от учебниците да се разделят на две, тези които са повече от 64 страници. Това е тема, която сме обсъдили вече с Асоциацията на родителите“, каза Иванова.  Според нея родителите трябва внимателно да подбират какво слагат в раниците на учениците, като например да се слагат по-леки тетрадки, а не такива от висок клас хартия, т.е. да купуват по-евтини, или да избират внимателно вида раница.

Анна Калчева, директор на 35 СЕУ „Добри Войников“ в София, коментира, че най-добрият вариант би било използването на електронните учебници.