София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

В Сърбия се задават нови избори

Кандидатката за премиер Ана Бърнабич не събира мнозинство в Скупщината

7 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

Ана Бърнабич, която получи мандат от президента на Сърбия Александър Вучич, за да го наследи на премиерския пост, не събира достатъчно мнозинство в Скупщината, пишат сръбските медии.

41-годишната Бърнабич е първата кандидатка за този пост с декларирана хомосексуална ориентация. Тя е безпартийна и се очакваше, че управляващата коалиция, в която влизат Сръбската прогресивна партия на Вучич и Социалистическата партия на Ивица Дачич, който е външен министър и изпълнява премиерските функции, да я подкрепи.

Сметките обаче показват, че Бърнабич трудно ще събере 102 гласа в парламента, колкото са нужни за избирането ѝ като министър-председател. Около половината от 20-те депутати на Социалистическата партия не желаят да гласуват за нея, против са и депутати от Прогресивната партия.

В коментар на ситуацията президентът Вучич, който встъпи на поста в края на май, заяви, че при това положение са вероятни предсрочни избори. Редовните избори в Сърбия бяха миналата година.