София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Веселин Марешки внесе нови 100 хил. подписа за референдума

Бизнесменът предлага ценови таван на горивата с до 0,10 лв. надценка

8 годиниПолитика 5 Боряна Райчева

Бизнесменът Веселин Марешки внесе подписка в Парламента за провеждането на Национален референдум по 5 теми. Допитването до народа ще става по цените на горивния пазар, законодателството във фармацевтичния бранш, имунитета на народните представители, намаляване броя на депутатите и субсидията на партиите.
"Около 520 хил. подписа сме внесли общо в Парламента. Тези неща, те се говорят в обществото и до голяма степен съвпадат с въпросите и на референдума на Слави Трифонов. Нашият въпрос е въпросът, свързан с регулацията на цените на горивата до такава степен, че да не се дава възможност - дали чрез картелни, или други споразумения, да се, буквално, мародерства българският народ, като му се продават горива с огромна надценка от 40-50 стотинки."

При първото внасяне от 410 хил. са одобрени около 315 хил. подписа. Марешки се надява да събере нужния брой от 400 хил. за провеждане на референдум. Бизнесменът беше категоричен, че е напълно сериозен в намеренията си да се кандидатира за президент на предстоящите избори.
"Това ще принуди партиите да издигнат стойностни кандидати".

Марешки допълни, че внасянето на референдума няма общо с предизборна кампания по вота за държавен глава. По негови думи въпросът със законодателството на аптеките не е водещ, както се твърди сред медиите и има опция тази тема да отпадне при евентуалното допитване до народа.
Варненският бизнесмен заяви, че няма да се откаже да отваря още бензиностанции в страната, като предстои да бъде отворена така и в София до броени месеци.