Гледай
на живо

Военен самолет на САЩ падна в Тихия океан

На борда е имало 11 души екипаж и пътници

Самолет на ВМС на САЩ с 11 души екипаж и пътници е паднал в Тихия океан, югоизточно от Окинава, докато е летял към самолетоносача "Роналд Рейгън", съобщава АП. Самолетоносачът се намира във Филипинско море. Все още не е известна причината за катастрофата. Самолетът е паднал около 14,45 часа японско време.

В разпространено съобщение на Командването на Седми флот на САЩ в Япония се отбелязва, че продължава операцията по издирването на екипажа и че тяхното състояние ще бъде "оценено от медицинския екип на "Роналд Рейгън".

Японското военно министерство съобщи, че са открити 8 души от екипажа и пътниците, но не уточни дали са живи. Говорител на ведомството информира, че самолетът C-2 e катастрофирал на около 150 километра от японския атол Окиноторишима. Самолетът е участвал в съвместни американско-японски военноморски учения.

Тази година Седми флот претърпя два смъртоносни инцидента в Азия. 17 моряци загинаха и 8 високопоставени командири от ВМС бяха освободени от постовете им, включително и командирът на флота.

Корабът "Джон С. Маккейн" и петролен танкер се блъснаха до Сингапур през август. 10 американски моряци загинаха при инцидента. През юни пък седем моряци загинаха след катастрофа на американския разрушител "Фицджералд" с товарен кораб до Япония.