Гледай
на живо

Започва обществено обсъждане на новите учебни програми

Най-много спорове има за литературата и историята

Започва обществено обсъждане на новите учебни програми Министерството на образованието и науката (МОН) публикува за обществено обсъждане проектите на учебн... thumbnail text

Министерството на образованието и науката (МОН) публикува за обществено обсъждане проектите на учебните програми по всички общообразователни предмети за четвърти и десети клас. След утвърждаването им ще бъдат написани нови учебници, по които ще започне да се преподава през учебната 2019-2020 г., съобщиха от ведомството.

Най-големи дискусии до момента са предизвикали предмети като български език и литература, история и цивилизация, както и философия. През август МОН организира допълнителни срещи с учители от всички 28 региона на страната, за да обсъдят последните детайли по тези предмети преди проектът да бъде пуснат за обсъждане.

За обществено обсъждане са публикувани и проекти на 28 актуализирани учебни програми за обучението по майчин език и адаптирани учебни програми за лица над 16 години, които имат завършен начален етап или са преминали успешно през курсове за ограмотяване. Проектите на програми по майчин език са съответно по турски, иврит, арменски и ромски език за ученици от първи до седми клас.