София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

ЗЕМЕДЕЛЦИТЕ В ПОЛША ИЗЛИЗАТ НА ПРОТЕСТ

Протестиращите искат изплащане на компенсации за загуба на продукция

9 годиниАгро 12 Боряна Райчева

Земеделските профсъюзи в Полша излизат на протест. Целта на демонстрацията е да се привлече вниманието на правителството върху селскостопанския отрасъл, а искането им е да се изплатят компенсации за загубата на продукция.
Производителите на царевица и картофи претърпяха големи загуби заради глигани, които унищожават продукцията. Ръководителят на профсъюза на селскостопанските производители заяви, че се ядосват, тъй като Полша нямала 2 млн. долара за компенсация на производителите, а в същото време се отпускат 100 млн. евро за Украйна. От профсъюзите искат обяснение от премиера на Полша и заявиха, че на всеки два дни ще излизат на протести и ще блокират различни пътища на автомагистрала А2 в Мазовското войводство.
Протестът започва днес с блокиране на участъка в Мазовското войводство между градовете Селдце и Тереспол, съобщава ТАСС.
Протестиращите предупреждават, че ако исканията им не бъдат изпълнени, то следващата стъпка ще е „парализиране на столицата Варшава“.