България е най-големият потребител на хляб в Европа с 95 килограма годишно на човек. Освен това, страната ни е на първо място по пазарен дял на промишлените пекарни с 87 на сто.Това показаха данните на Международната асоциация на промишленото хлебопроизводство за 2013 година, актуализирано през януари 2015 година.
Според проучването, което включва 12 страни от ЕС плюс Турция, Русия и Украйна, средното потребление на хляб от европейците е 59 килограма на човек годишно. На първо място в класацията са турците, на които се пада средно по 104 килограма на човек за една година.
През 2013 година страната е произвела 8,3 милиона тона през 2013 година, докато България е произвела 689 000 тона.
Най-малко хляб се яде във Великобритания – 32 килограма на човек на година.
България е на първо място и по пазарен дял на промишлените пекарни (87 процента), следвана от Холандия (85 на сто) и Великобритания (80 на сто). В същото време по-ниско заплащане на работник за един час труд отколкото в България (2,55 евро) има само в Русия (2 евро) и в Украйна (1,5 евро) Най-добре платени са датските хлебари (35 евро на час).