Празнуваме Благовещение. Денят, в който Дева Мария чува Благата вест от Архангел Гавриил за предстоящото раждане на сина си – Исус Христос.
По случай големия пролетен празник, който е част от Великия пост, се забранява употребата на животински храни. Яде се риба, питка и каша от коприва.
Вярва се, че ако денят бъде ясен, слънчев и топъл, копринените буби ще бъдат здрави и ще има добър плод за един от най-силно развитите занаяти от ХV до средата на ХХ век – копринарството. Вярва се, че ако вали на Благовещение, годината ще бъде плодородна.
В този ден не се ръкоделства, за да не се срещат змии през лятото. Не се спи до късно, за да не се разболява човек или да не изпусне късмета си. Който съзре за пръв път на Благовец щъркел в полет, ще е щастлив.
Според поверието в този ден долитат кукувицата и лястовицата и носят благата вест, че зимата си е отишла. Смята се, че на Благовещение трябва за пръв път да се хапне нещо зелено – коприва, киселец или лапад, за да потече в тялото на човека нова кръв.