През зимния сезон, когато температурните амплитуди са големи, имунната ни защита често е подложена на риск. Това каза в предаването „Делници“ на телевизия „Евроком“ проф. д-р Донка Байкова.
„Зимният период не е подходящ за ограничаване на храненето. Същевременно приемане на свръхколичества храна води до изключване на имунната защита“, коментира д-р Байкова.
Професорката препоръча засилена консумация на плодове и зеленчуци, които помагат на имунната система през зимния сезон.
Тя добави, че приемът на витамини А, Е, С и Д също са от полза на защитните механизми на човешкия организъм, а от минералите особено полезни са селен и цинк.
Освен зеленчуци и плодове, консумацията на млечни и продукти също е много полезна по това време на годината, каза още д-р Байкова.
При вирусна инфекция специалистите препоръчват да се избягват пържени, мазни и трудно смилаеми храни.
Особено вредни са храните с т.нар. Е-та, тъй като особено през зимния период организмът няма способности да преработва тези вещества, коментира професор Байкова.