София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

ПП-ДБ внасят правилата за работа на КПКОНПИ

От партията поканиха и "некоалиционните" си партньори от ГЕРБ-СДС

1 месецПолитика 4 Антония Лазарова

От ПП-ДБ ще внесат днес в Народното събрание правила за избор на членове на новата Комисия за противодействие на корупцията (КПКОНПИ). Те поканиха и "некоалиционните" си партньори от  ГЕРБ-СДС. Партията на Борисов обаче днес има партиен форум, на който ще бъде представено споразумението за коалиция, за което ПП-ДБ имат два дни да решат.

В случай, че не го приемат, отиваме на предсрочни избори, предупреди Борисов през миналата седмица.

"От днес няма орган, който да разследва корупция във властта. Причината е, че от 1 март отговарящата комисия за корупция (КПКОНПИ) се разделя на две - за отнемане на имущество и комисия за противодействие на корупцията. Съставът им обаче още не е попълнен. Промените бяха приети през септември 2023 година", заяви преди дни Христо Иванов.

На въпрос към Кирил Петков защо посочват датата 5 март, при положение че тогава ГЕРБ вече обявиха, че това е денят, в който ще обсъждат вътрешнопартийно коалиционното споразумение, Петков отвърна, че правилата за работа на антикорупционния орган могат да бъдат внесени и от екип юристи.