София 25 °C София 25°C - предимно облачно Велико Търново 20 °C Велико Търново 20°C - предимно облачно Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - разкъсана облачност Варна 23 °C Варна 23°C - ясно небе Бургас 22 °C Бургас 22°C - ясно небе

Автогол зарадва Франция на старта срещу Австрия

Мбапе и компания с множество пропуски в първия си мач от група "D" на Евро 2024

9 дниФутбол 4 Симеон Кисьов

Франция победи Австрия с минималното 1:0 на "Дюселдорф Арена" и започна с победа в група "D" на Евро 2024. В първия от нея Нидерландия спечели с 2:1 срещу Полша.

Двата отбора се хвърлиха смело в двубоя, а първата опасност създадоха французите още в 8-ата минута, когато Мбапе нахлу в наказателното поле, но ударът му бе отразен от Патрик Пентц. Три минути по-късно пък включване на Тео Ернандес също завърши с опасен, но неточен шут.

Футболистите на Ралф Рангник продължаваха спокойно да се справят с опитите на "петлите" да наложат превъзходство и в 36-ата можеха да поведат. Кристоф Баумгартнер се озова сам срещу вратаря Менян, който обаче показа класата си и спаси с крак. Две минути по-късно се стигна до автогол на Максимилиан Вьобер за 0:1 след центриране на нахлулия отдясно в наказателното поле Мбапе.

Малко след почивката Гризман беше изблъскан от Вьобер и си удари главата в едно от странични пана, в резултат на което получи кръвотечение. В 55-ата минута Мбапе отново се възползва от пространствата в защита. Този път капитанът на французите излезе очи в очи с вратаря, но стреля в аут.

Момчетата на Дешан рязко вдигнаха темпото в 66-ата минута стигнаха до три положения чрез Гризман, Кунде и Тюрам, но нито един от тях не успя да се разпише. Двадесет минути по-късно след центриране на Антоан Гризман от свободен удар Килиан Мбапе бе блокиран от Кевин Дансо, чието рамо срещна носа на френския нападател и от него текна кръв, като останаха съмнения, че е счупен.

В деветте минути добавено време нито един от двата тима не реализира гол и така Франция започна с победа участието си в група "D" на надпреварата.