София 25 °C София 25°C - предимно облачно Велико Търново 20 °C Велико Търново 20°C - предимно облачно Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - разкъсана облачност Варна 23 °C Варна 23°C - ясно небе Бургас 22 °C Бургас 22°C - ясно небе

Белингам даде успешен старт на Англия срещу Сърбия

"Трите лъва" излъгаха "плавите" с ранен гол, Хари Кейн удари греда

10 дниФутбол 3 Симеон Кисьов

Сърбия загуби от Англия с 0:1 на "Арена ауф Шалке" в Гелзенкирхен първия мач и за двата тима от група "C" на Евро 2024. В другата среща от групата Словения и Дания завършиха 1:1 за първото равенство на турнира.

Играчите на Гарет Саутгейт взеха инициативата от самото начало и поведоха с първия си точен удар в 13-ата минута, когато Букайо Сака напредна по дясното крило, стигна до крайната линия и центрира на втора греда, където Джуд Белингам нахлу мощно и с глава прати топката в мрежата за 0:1. Седем минути след това Андрия Живкович се възползва от колебание на Трент Александър-Арнолд и комбинира с Александър Митрович, който обаче стреля покрай левия страничен стълб на вратата.

В 25-ата минута "трите лъва" пропуснаха златна възможност да удвоят преднината си. Букайо Сака изведе Кайл Уокър по дясното крило на нападението. Крайният бранител навлезе в наказателното поле и се опита да пусне топката покрай сръбския страж, но не намери очертанията на вратата.

До края на първото полувреме темпото бе ниско, а англичаните владееха топката в по-големи периоди, но във втората минута от добавеното време Джон Стоунс действа неумело, но сърбите не успяха да се възползват и стигната само до корнер. След него обаче нямаше опасност пред вратата на Джордан Пикфорд.

Англичаните продължиха да доминират и след почивката, като в 56-ата минута Трент Александър-Арнолд стреля от средна дистанция, но Педраг Райкович съумя да се намеси. Три минути след това сърбите имаха претенции за дузпа след сблъсък между Александър Митрович и Киърън Трипиър в наказателното поле на Англия, но Даниеле Орсато направи знак, че играта трябва да продължи.

В 77-ата минута Боуен напредна по дясното крило и центрира на втора греда, където Хари Кейн се извиси и стреля с глава, но Педраг Райкович се намеси, а топката рикошира в напречната греда, след което футболист на Сърбия изчисти. Пет минути след това Душан Влахович шутира от границата на наказателното поле, но Джордан Пикфорд се намеси по страхотен начин. Душан Тадич центрира от последвалия корнер, но топката бе изчистена. Секунди след това Велко Бирманчевич шутира от границата на наказателното поле, а в последния възможен момент Хари Кейн успя да блокира удара.