София 25 °C София 25°C - предимно облачно Велико Търново 20 °C Велико Търново 20°C - предимно облачно Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - разкъсана облачност Варна 23 °C Варна 23°C - ясно небе Бургас 22 °C Бургас 22°C - ясно небе

Два гола решиха сблъсъка между Словения и Дания

Балканците и "червеният динамит" сътвориха първото реми на Евро 2024

10 дниФутбол 2 Симеон Кисьов

Словения и Дания завършиха 1:1 на "Щутгарт Арена" в първата среща от група „С“ и сътвориха първото реми от началото на на Евро 2024. По-късно играят Сърбия срещу Англия в другия мач от тази група.

Двубоят започна равностойно без сериозни положения в първия четвърт час. В 16-ата минута Бенямин Шешко пое топката в средата на терена и напредна, след което стреля от около 20 метра, но топката премина на сантиметри покрай десния страничен стълб. Секунди по-късно след изпълнение на тъч Йонас Винд намери по превъзходен начин Кристиан Ериксен, който с едно докосване си овладя топката и с второто я изстреля неспасяемо към десния ъгъл за 0:1. Голът е специален за него, тъй като на миналото Европейско животът му бе поставен на карта, след като получи сърдечен удар в мач срещу Финландия, но за щастие бе спасен. Сега съдбата го възнагради с попадение в първия мач за Дания на турнира.

В 28-ата минута Ериксен пробва успореден пас отдясно, който бе пресечен от Бенямин Шешко, който опита да изчисти, но топката срещна тялото на Ян Млакар. Той не бе добре ориентиран и топката премина на сантиметри покрай страничния стълб и излезе в корнер, от който не последва опасност. До края на полувремето датчаните продължиха да имат инициативата, но Вестергоор и Ериксен отправиха неточни удари от добри позиции в наказателното поле.

В началото на втората част словенците започнаха по-активно и предизвикаха няколко опасни разбърквания пред вратата на Каспер Шмайхел. В 54-ата минута пък ново центриране от пряк свободен удар на изключителния в този мач Кристиан Ериксен отново едва не доведе до автогол в словенската врата. Десетина минути по-късно Виктор Кристиансен направи прострелно центриране и намери Расмус Хойлунд, който от непосредствена близост стреля в тялото на Ян Облак. Още в следващата атака дойде отговорът на Словения, като Андраж Шпорар центрира на главата на Гнезда, който от страхотна позиция стреля в аут. В 75-ата минута и Шпорар пропуска от изгодна позиция след центриране на Янжа от свободен удар. Минута по-късно Бенямин Шешко нанесе фантастичен удар от над 20 метра, който разтресе левия страничен стълб.

В 77-ата минута сед центриране от корнер и разбъркване в наказателното поле на Дания топката стигна до Ерик Янжа, който бе оставен сам на границата на наказателното поле и нанесе удар, който рикошира в тялото на Мортен Хюлманд и влезе във вратата за 1:1. Три минути след изравнителния гол Шмайхел отрази удар на пробилия в наказателното поле.

До края на мача нито един от двата тима не стигна до победен гол и така се стигна до първото равенство от началото на надпреварата.