София 17 °C София 17°C - предимно ясно Велико Търново 14 °C Велико Търново 14°C - облачно Пловдив 19 °C Пловдив 19°C - разкъсана облачност Варна 16 °C Варна 16°C - предимно облачно Бургас 18 °C Бургас 18°C - облачно

Кати Тейлър победи Делфин Персон и стана абсолютна световна шампионка в тежка категория

Тейлър е едва третата жена в историята на спорта успяла да направи това след Сесилия Брекхус и Клариса Шийлдс

5 годиниДруги 1 Телевизия Евроком

Преди малко в „Медисън Скуеър Гардън“ в Ню Йорк, САЩ Кати Тейлър влезе в историята на бокса като стана абсолютна световна шампионка в лека категория.

Тейлър е едва третата жена в историята на спорта успяла да направи това след Сесилия Брекхус и Клариса Шийлдс.
Успехът на ирландката обаче остави лек горчив привкус със спорното съдийско решение в нейна полза.
34-годишната белгийка тръгна в атака от самото начало на битката. Тя осъзнаваше, че отстъпва технически на Тейлър и затова буквално вървеше напред и нанясаше удари, опитвайки се да прегази Тейлър или поне да я принуди да влезе в размяна. Тейлър изчакваше атаките й като се движеше добре, а след това нанесяше два или три бързи удара. Това обаче не й се отдаваше да прави често заради разтега на Персон, която често намираше Тейлър в последния момент.
Във втората половина на битката първоначално изглеждаше, че Персон е започнала да се изморява. Тя престана да скъсява дистанцията толкова бързо и безразсъдно, а Тейлър имаше време за контраатаки. Но в последните рундове Персон отново „натисна педала на газта“. Напомняйки на Маркос Майдана в неговият прайм, Персон на всяка цена се опита да постигне победата и в десетия рунд почти успя да го направи. В последните секунди на рунда, Тейлър, изтощена, се олюляваше под ударите на Персон и беше на ръба на нокаута. В крайна смятка тя успя да оцелее и да чуе финалния гонг.
Двама от съдиите дадоха 96-94 дадоха за Тейлър, а третия отсъди равенство 95-95. Бойният портал даде 97-93 за Делфин Персон.
Кати Тейлър постигна победа с междинно съдийско решение и влезе в историята на бокса.
Разгневената белгийска боксьорка напусна ринга веднага след обявяването на Кати Тейлър за победител. Безмилостната и корава Делфин Персон даде всичко от себе си, но съдиите решиха, че не заслужава победата.