София 20 °C София 20°C - предимно ясно Велико Търново 19 °C Велико Търново 19°C - кратковременен пороен дъжд Пловдив 22 °C Пловдив 22°C - облачно Варна 21 °C Варна 21°C - кратковременен пороен дъжд Бургас 23 °C Бургас 23°C - облачно

КЕВР: Заявлението на „Топлофикация София“ за цени на парното може да доведе до високи стойности на тока

Според дружеството подобен подход създава условия за противоречиви тълкувания

24 дниИкономика 25 Васил Василев

„Топлофикация София“ ЕАД, за първи път досега и единствена от всички топлофикационни дружества, е посочила две различни стойности на еднокомпонентната цена на топлинната енергия със заявлението си за периода 1.07.2024 г. - 30.06.2025 г.. Това се казва в изявление на Комисията за енергийно и водно регулиране. 

Според дружеството подобен подход създава условия за противоречиви тълкувания от страна на обществото каква точно е предложената цена на парното.

„Съгласно ценовия модел на КЕВР за изчисляване на цената на топлинната енергия, дружеството е посочило 125,08 лв./МВтч., без ДДС. Публикуваната в някои медии еднокомпонентна цена на топлинната енергия от 97,78 лв./МВтч., без ДДС, отразява надвзетия приход на дружеството в размер на 195,932 млн. лв., поради по-ниските цени на природния газ и на квотите въглеродни емисии за предшестващия регулаторен период“, обясняват от регулатора.

Това обаче означава продължаване на кръстосаното субсидиране между произвежданите топлинна и електрическа енергия. „От своя страна това значи намаляване на цената на парното за сметка на много висока стойност на електрическата енергия. Подобен подход е в нарушение на чл.31, т.6 от Закона за енергетиката“, допълват в позицията си от КЕВР.