София 17 °C София 17°C - предимно ясно Велико Търново 14 °C Велико Търново 14°C - облачно Пловдив 19 °C Пловдив 19°C - разкъсана облачност Варна 16 °C Варна 16°C - предимно облачно Бургас 18 °C Бургас 18°C - облачно

Хеттрик на Левандовски поведе Барса срещу Валенсия

За Барселона предстои тежко гостуване на Жирона в битката за второто място в Ла лига, докато Валенсия ще приеме Алавес

18 дниФутбол 12 Симеон Кисьов

Барселона победи Валенсия с 4:2 в двубой от 33-ия кръг на Ла лига, игран на стадион Луис Компанис. Блаугранас поведоха в резултата в 22-ата минута с гол на Фермин Лопес, но гостите стигнаха до обрат през първото полувреме с попадения на Уго Дуро и Пепелу. Ключовият момент в мача бе изгонването на Гиорги Мамардашвили в края на първата част. С три гола на Роберт Левандовски след почивката Барселона стигна до успеха. Каталунците са 2-ри със 73 точки, докато "прилепите" с 8-и с 47 пункта.

В 14-ата минута Валенсия стигна до първата по-сериозна опасност в мача. Уго Дуро бе намерен в наказателното поле и стреля по земя, но Марк-Андре тер Стеген спаси.

Осем минути по-късно Барселона поведе. Атаката на каталунците се разви по левия фланг. Жоао Кансело върна към Рафиня, който центрира. Бразилецът сложи топката на главата на нахлуващия Фермин Лопес. Неговият удар с глава не остави шансове на Гиорги Мамардашвили.

В 27-ата минута “прилепите” изравниха. Играч на Валенсия се опита да изведе Дуро. Пръв до топката достигна Тер Стеген, но той реши да показва техника и сбърка, след което нападателят нямаше как да не вкара в опразнената врата.

Девет минути преди края на първата част Роналд Араухо сътвори поредно глупост и препъна футболист на гостите в наказателното поле. Дузпата бе изпълнена от Пепелу, който хладнокръвно заблуди Тер Стеген.

В 44-ата минута Жоао Кансело стреля от границата на пеналтерията, но Мамардашвили се намеси.

В първата минута на добавеното време на първото полувреме Араухо можеше да се реваншира. Той засече центриране от корнер, но опитът му срещна левия страничен стълб.

Малко след това Валенсия остана с човек по-малко. Мамардашвили сбърка и игра с ръка извън наказателното поле. Главният съдия Рикардо де Бургос не забеляза това, но след намесата на ВАР грузинският вратар бе изгонен.

Барса успя да изравни в началото на втората част. Илкай Гюндоган изпълни ъглов удар, а Роберт Левандовски засече с глава и отбеляза. Попадението бе разглеждано с ВАР за евентуална засада на Фермин Лопес, но в крайна сметка голът бе признат.

След това отборът на Шави се опита да натисне, като Левандовски, Жул Кунде, Жоао Феликс и Араухо пропуснаха добри възможности.

В 77-ата минута Гюндоган се озова на добра позиция в пеналтерията и стреля, но в последния момент ударът му бе блокиран от защитник на “прилепите”.

Осем минути преди края на редовното време на двубоя каталунците на свой ред стигнаха до обрат. Попадението отново падна след ъглов удар. Гюндоган изпълни, Араухо изпевари появилия се като резерва Хауме Доменех, и Левандовски прати топката в мрежата.

В 86-ата мунута Араухо отново се извиси след корнер. Този път вратарят на гостите се намеси.

В третата минута на добавеното време Левандовски оформи своя хеттрик, след като изпълни по отличен начин пряк свободен удар.

За Барселона предстои тежко гостуване на Жирона в битката за второто място в Ла лига, докато Валенсия ще приеме Алавес.