София 20 °C София 20°C - предимно ясно Велико Търново 19 °C Велико Търново 19°C - кратковременен пороен дъжд Пловдив 22 °C Пловдив 22°C - облачно Варна 21 °C Варна 21°C - кратковременен пороен дъжд Бургас 23 °C Бургас 23°C - облачно

Махачев отказа Порие в най-трудната среща в кариерата му досега

Дагестанецът отказа съперника си в последния пети рунд със задушаваща техника

21 дниДруги 33 Симеон Кисьов

Шампионът на UFC в лека категория Ислам Махачев защити титлата си в битка с бившия носител на временния пояс в дивизията Дъстин Порие. Дагестанецът отказа съперника си в последния пети рунд със задушаваща техника.

Хегемонът при 70-килограмовите успя да пренесе двубоя на земя във всеки един от рундовете и да доминира в размените на земя, но Порие успя да създаде проблеми на Ислам в стойка. Американецът отвори голяма аркада над лявото око на шампиона, но Махачев показа, че е направен от стомана и продължи да атакува, въпреки кръвта в очите му.

С тази победа Махачев изравни рекорда за най-много поредни защити на титлата в лека категория. С три защити той се изравни с Хабиб Нурмагомедов. Шампионът спечели и 100 000 бонус за представянето си, а Порие прибра 50 000 долара допълнителна премия.

След края на 25-минутния сблъсък Махачев заяви, че иска шампионски двубой в по-високата категория до 77 килограма.

Ето как се разви битката рунд по рунд:

Рунд 1: Хегемонът при 70-килограмовите не губи време и след няколко атака в стойка веднага смъкна съперника си на земята.  Дагестанецът се възползва от ситуацията и заходи за ключ на ръката. Порие защити, но с цената на това Махачев да му се закачи на гърба. Руснакът пробваше упорито да приключи битката със задушаване, но неуспешно.

Рунд 2: Порие защити първия опит за събаряне. Американецът стоеше добре в клетката и надделяваше в размените в стойка. В края на рунда той дори успя да притисне Махачев за малко към клетката. Въпреки това, Махаччв открадна рунда, като отбеляза събиране в последните 20 секунди.

Рунд 3: Боецът от Луизиана отново бе повален и Махачев отново се закачи на гърба му. Наследникът на Хабиб Нурмагомедов в дивизията направи всичко по силите си, за да откаже Порие. Той пробва ключ за ръката, но състезателят на “Американ Топ Тийн” използва ситуацията умело, за да се изправи. В последната минута и половина двамата разменяха удари в стойка.

Рунд 4: Порие отвори тежка аркада над лявото око на шампиона. От мястото бликна кръв, но шампионът не показа притеснения и продължи да атакува. Преди този значим момент за претендента Ислам прекара по-голямата част от времето в контрол на двубоя в партер.

Рунд 5: В последната пета част Махаччв знаеше, че води в съдийските карти и само трябва да остане в двубоя, за да спечели. Двамата разменяха удари и ритници в средата на октагона, като кръвта се стичаше по лицето на Махаччв и затрудняваше виждането му. Дагестанецът пробва две събарящи техники и в средата на рунда стигна до събмишъна със задушава техника.