София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

ОЧАРОВАТЕЛНИТЕ ПРЯКОРИ НА БРАЗИЛСКИТЕ ФУТБОЛИСТИ

ЗНАЕТЕ ЛИ КОИ СА РИКАРДУ ИЗЕКСОН ДУШ САНТУШ ЛЕЙТЕ ИЛИ ЕДСОН АРАНЧИС ДО НАСИМЕНТО ?

9 годиниБразилейро 35 Телевизия Евроком

През вековете хората са били известни със своите първи имена или със своите прякори.
Te се възприемат и придават очарователна нотка във футбола.
Любопитните прякори винаги са били част бразилския футбол и много от футболистите не използват истинските си имена.
Ето и някои от по-интересните прякори на играчите, с които ние феновете познаваме голяма част от бразилските магьосници.

Пеле -  Пеле е кръстен на знаменития американски изобретател Томас Едисън. Прякора си, с който става световноизвестен, той получава в училище.
Първоначално бразилецът не може да понася прозвището си, но колкото повече се оплаква, толкова по-здраво му се лепва то.
По-късно, след като целият свят научава името, Пеле заявява, че то му е било избрано от Господ. Пеле получава и друг, далеч по-красноречив прякор - Краля.

Друга история за прякора се свързва с начина, по който Едсон Арантеш до Нашсименто произнасял името на своя любим футболист, вратаря на Вашку да Гама - Биле.

Кака- Кака получава своя прякор от по-малкия си брат Дигао, който не можел да произнася името му Рикардо и му казвал “Кака”.
Името няма значение на португалски, но на няколко други езици означава нещо доста неприятно.

Дунга - Карлос Каетано Бледорн Вери е цялото име на настоящия селекционер на „селесао”.  Заради малкия си ръст като дете, бившият капитан на бразилския национaлен отбор е бил наричан от своя чичо Глупчо (или Дунга на португалски), на името на едно от седемте джуджета от известната приказка.

Роналдиньо -  Истинското име на Роналдиньо е същото, както на легендарния бразилски нападател Роналдо.
Това очевидно не било достатъчно, затова към името му била добавена наставката  „иньо“ , означаваща „малкия“.
Той е наричан още Роналдиньо Гаучо (от Гаучо — жител на щата Рио Гранде до Сул) или / от испански Гаучо означава ловец на добитък/


Гаринча
- Гаринча е кръстен на една от най-грозните птици, обитаващи района на Мато Гросо, заради невзрачния си външен вид.


Тостао
- Като дете Едуардо Гонсалвеш де Андраде играел с много по-големи от него, които го кръстили на малка монета, използвана по това време.


Пато - Прякорът на Алешандре Родригеш да Силва идва от град Пато Бранко в щата Парана, където той е роден. Наричан е още „патока” /Pato на португалски означава патица/.


Графите - Смята се, че Единалдо Батишта Либанио получил този прякор заради тънките си като моливи крака.

 
Хълк - Един от най-известните прякори е на Живанилдо Виейра де Соуза. Той идва от известния комикс герой „Хълк”, на когото играчът е голям почитател.

 
Жуниньо Пернамбукано - Антонио Аугусто Рибейро Рейш Жуниор става Жуниньо по обясними причини.
В националния отбор на Бразилия преди него обаче има друг Жуниньо и така част от името му става щата Пернамбуко, където е роден.

 

Роналдо - Роналдо, както всички знаят, е познат и като "Феномена" и "R2D2" (по името на робота от "Междузвездни войни").

 

Кафу - Маркос Еванджелиста де Мораеш известен с прякора „Кафу”, заради непрестанните му скоростни рейдове по десния фланг, които много напомнят на тези на Кафуринга (легендарен бразилски нападател през 70те).

 

Луис Антонио Кореа да Коща - Бивш бразилски футболист и легенда на Сао Пауло, е носил на фланелката си името на един от най-големите немски нападатели на всички времена - Мюлер.


Джоване Елбер - Той започва кариерата си в Европа едва на 18 години в Милан, където всички му викат младия Елбер (il giovane Elber). Така името Джоване Елбер му остава до края на кариерата.


Сократес – Сократес Бразилиейро Сампайо де Соуса Виейра де Оливейра е човекът с най-дълго име, участвал на световно първенство досега.
По време на активната си кариера той не само се ангажира политически, като пропагандира демокрацията, но и завършва медицина, заради което е известен и като Доктор Сократес.

 

Какау - Жеронимо Мария Барето Клаудемир да Силва, като дете се затруднявал с произношението на малкото си име Клаудемир и се наричал Какаудемир - затова до ден днешен е известен като Какау.