София 17 °C София 17°C - предимно ясно Велико Търново 14 °C Велико Търново 14°C - облачно Пловдив 19 °C Пловдив 19°C - разкъсана облачност Варна 16 °C Варна 16°C - предимно облачно Бургас 18 °C Бургас 18°C - облачно

РАЛИ БЪЛГАРИЯ В ПАМЕТ НА ГЕОРГИ ЯНАКИЕВ

СЪСТЕЗАНИЕТО ЩЕ СЕ ПРОВЕДЕ ОТ 17 ДО 19 ЮЛИ

9 годиниМоторни 5 Телевизия Евроком

 46-ото издание на рали „България” ще се проведе от 17 до 19 юли с център град Самоков, заяви председателят на клуба, организиращ състезанието „Черна котка” Георги Янакиев - младши. Надпреварата е кръг с коефициент 4 от Европейския рали трофей (ERT) и кръг от националния рали шампионат. 

 "Рали „България” ще се проведе, в това няма съмнение. Имахме сериозни проблеми и това, което исках беше да се сменят датите на ралито за края на септември с цел да се организираме безопасността на трасето на максимално високо ниво. Но съумях заедно с екипа на състезанието и с помощта на близки приятели, да продължим по първоначалния план.", заяви директорът на състезанието.

 "Най-голямата трудност в подготовката се оказа нежеланието на хората да помагат. Аз съм на мнение, че ако не можеш да помогнеш, то не трябва да пречиш. За самото състезание – скоростните отсечки са като миналата година, с малки промени и много интересен за публиката етап в Самоков в събота (18 юли). Там ще е страхотно за гледане", коментира още Янакиев.  

"За съжаление, нашият спорт понесе много тежка загуба този сезон. Трагичният инцидент на Тодор Славов е тежък удар за всички нас: фенове, състезатели, организатори. Всеки един от нас трябва да си вземе поука от тази трагедия. Безопасността е най-важното нещо в едно състезание, тя е отговорност на всички, които са на трасето. Това е наш приоритет и ще го следваме", категорично обещава Георги Янакиев. 

 Тазгодишното рали „България” е посветено на паметта на Георги Янакиев, който беше дългогодишен председател на СБА и БФАС, а след това и почетен председател на федерацията. Той остана в историята като емблематична личност, развивала спорта в европейски и световен мащаб в продължение на 35 години. 

Под ръководството на Янакиев рали „България” се нареди сред най-големите ралита в съвременния формат на Европейския рали шампионат (ERC), а през 2010 година стана и кръг от Световния рали шампионат (WRC) – състезание, спечелено от 9-кратния световен рали шампион Себастиен Льоб.  В негова чест в рамките на рали „България” ще се организира и състезание за Купа „Георги Янакиев”.  

 "Отправям покана към всички фенове на рали дисциплината да дойдат и да бъдат свидетели на надпреварите, които рали „България“ ще предложи", допълни директорът на състезанието Георги Янакиев.