София 17 °C София 17°C - предимно ясно Велико Търново 14 °C Велико Търново 14°C - облачно Пловдив 19 °C Пловдив 19°C - разкъсана облачност Варна 16 °C Варна 16°C - предимно облачно Бургас 18 °C Бургас 18°C - облачно

РАВНОСМЕТКАТА СЛЕД ГРУПОВАТА ФАЗА НА ЕВРО 2016

КОИ СА ПРИЯТНИТЕ ИЗНЕНАДИ И РАЗОЧАРОВАНИЯТА НА ТУРНИРА

8 годиниФутбол 2 Телевизия Евроком

Груповата фаза на Евро 2016 вече приключи. Отборите трябва да направят своите изводи, включително и тези, които продължават в следващия етап на турнира. Предстоят осминафиналите, а там вече всяка грешка ще бъде фатална…

Приятните изненади
Безспорно, Исландия се превърна в приятната изненада на турнира. Островната държава с население около 323 000 души се класира на второто място в своята група, оставяйки зад себе си сочените за фаворити Португалия и Австрия. Исландците останаха непобедени, след като се наложиха над Австрия и направиха равенства с Унгария и Португалия. „Маджарите“ също се представиха изключително силно и съвсем заслужено спечелиха групата си.
Хърватия също спечели своята група в конкуренцията на европейския шампион Испания. В директния сблъсък за първото място играчите на Анте Чачич победиха с 2:1 своя съперник и по този начин попаднаха в по-лесния поток на турнира, където не са големите фаворити.

Разочарованията на турнира
Португалия се промъкна на осминафиналите, но определено не отговори на високите очаквания към себе си. Тимът бе считан за фаворит в групата си и всички смятаха, че без особени проблеми ще спечели първото място. Иберийците обаче записаха три равенства и до последно трепереха за класирането си в следващата фаза. Въпреки че отбеляза два гола в мача с Унгария снощи, звездата на тима Кристиано Роналдо все още не се представя на нивото, което всички очакват от него. Вместо това португалецът непрекъснато се замесва в скандали, като дори изхвърли микрофон на репортер в езерото. На осминафиналите Португалия се изправя срещу Хърватия, но ако футболистите на Фернандо Сантош не покажат по-различна игра, нищо чудно скоро да стегнат багажа за вкъщи.
Русия напуска второ голямо първенство, без да запише нито една победа. След фиаското на Мондиал 2014, „сборная“ не успя да преодолее груповата фаза и на Евро 2016. Русия остана на последното място в своята група, като измъкна точка единствено от Англия. Селекционерът на тима Леонид Слуцкий вече подаде оставка, но в Русия ще трябва много да се замислят за бъдещето на отбора си, тъй като само след две години страната е домакин на Световното първенство.
Швеция също не се представи така, както на феновете им се искаше на това първенство. Скандинавците спечелиха само една точка на Евро 2016 и то срещу на пръв поглед непретенциозния тим на Ирландия. Това бе последното голямо първенство за звездата на тима Златан Ибрахимович, а освен него националната фланелка няма да носят повече Андреас Исаксон и Ким Шелстрьом. Швеция остава и без треньор след първенството, а само след няколко месеца започват световните квалификации. Тимът е в една група с България, Франция, Холандия, Беларус и Люксембург.

Големите очаквания към домакините
Преди началото на първенството Франция бе определяна като фаворит №1 за титлата според букмейкърите. Този фактор, както и допълнителната отговорност, която носи домакинството, определено може да изиграят лоша шега на „петлите“. Те записаха две победи и едно равенство в своята група, но те не дойдоха никак лесно. Франция бе напът да започне с реми участието си на Евро 2016, но великолепен гол на Пайе в заключителните минути на срещата с Румъния донесе трите точки на тима.

Останалите фаворити
Англия може да се похвали с едни от най-скъпите футболисти на първенството, но за пореден път показа старите си слабости. „Трите лъва“ започнаха с равенство срещу немощния тим на Русия и по всичко изглеждаше, че тимът на Рой Ходжсън отново може да попадне сред разочарованията на турнира. Обратът срещу Уелс даде надежда на феновете, но след това последва равенство срещу Словакия. На осминафиналите Англия ще се изправи срещу Исландия. На пръв поглед „трите лъва“ са фаворит, но „викингите“ вече объркаха сметките на няколко отбора и са твърдо решени да не спират дотук…
Световният шампион Германия съвсем очаквано спечели своята група. Тимът записа само едно равенство с Полша, но даде сериозна заявка за титлата. За разлика от Бундестима, европейският шампион Испания продължава да показва колеблива игра след Мондиала в Бразилия. Футболистите на Висенте Дел Боске загубиха единствено мача си с Хърватия, но това ги остави на второто място в групата, което означава, че на осминафинал те срещнат отбора на Италия в повторение на финала от 2012 г. Въпреки загубата от Ирландия в последния кръг, италианците продължават да са сред фаворитите за трофея.
Белгия бе определен като най-скъпия отборна първенството. Селекцията на Марк Вилмотс започна със загуба от Италия, но след това спечели двубоите си с Ирландия и Швеция и остана на второто място в групата. Едно е обаче да победиш отбор като Ирландия, а съвсем друго да спечелиш срещу европейския вицешампион. На осминафиналите Белгия ще се изправи срещу Унгария, а като се има предвид показаното от двата тима в групите, не е изключено да видим поредната изненада на първенството.
Голмайсторите
В групите на Евро 2016 бяха отбелязани общо 69 гола. По три попадения до момента имат нападателят на Испания Алваро Мората и звездата на Уелс Гарет Бейл. С два гола са белгиецът Ромелу Лукаку, португалците Кристиано Роналдо и Луиш Нани, унгарецът Балаш Джуджак, румънецът Богдан Станку, французинът Димитри Пайе и хърватинът Иван Перишич.
Въпреки че Антоан Гризман бе сочен за най-вероятен голмайстор на Франция, скритият коз на "петлите" се оказа Димитри Пайе. Големи очаквания имаше и към Роберт Левандовски, но до момента той не е открил головата си сметка на първенството.

Поведението на феновете
Страхът от нови терористични атаки принуди властите във Франция да вземат драконови мерки за сигурност на Евро 2016. За щастие, до момента това дава резултат и дано първенството да завърши без проблеми. Органите на реда обаче останаха неподготвени за сблъсъците между феновете и безредиците, които те създадоха, особено в първите дни на шампионата. Това трябва да е светнало червената лампичка на властите и те да вземат мерки, за да гарантират сигурността в предстоящите мачове от директните елиминации, защото там зарядът ще бъде много по-голям...