София 25 °C София 25°C - предимно облачно Велико Търново 20 °C Велико Търново 20°C - предимно облачно Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - разкъсана облачност Варна 23 °C Варна 23°C - ясно небе Бургас 22 °C Бургас 22°C - ясно небе

Словакия шокира Белгия на старта с помощта и на ВАР

Не зачетоха два гола на Ромелу Лукаку - заради засада и игра с ръка в хода на атаката

9 дниФутбол 5 Симеон Кисьов

Фаворизираният тим на Белгия изненадващо загуби от Словакия с 0:1 на „Франкфурт Арена" първия мач и за двата тима от група "Е" на Евро 2024. Иван Шранц (7) реализира единствения зачетен гол, а други два на Ромелу Лукаку през втората част бяха отменени от ВАР - заради засада първия и за игра с ръка на Люис Опенда в хода на атаката при втория. В другия мач от тази група Румъния смачка Украйна с 3:0 в Мюнхен.

Белгийците бяха много близо до откриване на резултата още в третата минута, когато отличен пробив на Жереми Докю завърши с подаване към Кевин де Бройне. Плеймейкърът само отклони леко към Ромелу Лукаку, но централният нападател само от няколко метра не успя да реализира. Четири минути след това играчите на Словакия се възползваха от грешка при разиграването на белгийците след тъч и лошо пратена топка в пеналта, Иван Шранц отклони към Боженик, вратарят Кастелс успя да парира удара му, но именно Шранц реализира за 0:1.

В 21-ата минута Белгия пропусна страхотен шанс да изравни резултата. Денис Вавро върна назад за своя вратар Мартин Дубравка, който я изчисти право в краката на Леандро Тросар. Футболистът на Арсенал стреля с десния крак от дистанция, но не уцели опразнената врата. До края на полувремето играчите на Доменико Тедеско така и не намериха верния път към изравнително попадение, а пропуски направиха Куцка от словаците и отново Лукаку.

След почивката белгийците направиха всичко възможно да стигнат до гол и го направиха в 56-ата, когато Ромелу Лукаку се разписа с глава, но попадението не бе зачетено от ВАР заради засада. Последваха още пропуски на Лукаку, а в 63-ата минута удар на резервата Йоан Бакайоко бе спрян пред голлинията от Давид Ханцко.

В 86-ата минута белгийците отново реализираха чрез Лукаку, който от близка дистанция с мощен удар щеше да скъса мрежата, но и този гол не бе зачетен от ВАР заради игра с ръка на асистиралия Люис Опенда при поемането на топката. Съдията даде осем минути добавено време, но и те не се оказаха достатъчни, за да реализират белгийците редовен според всички правила гол.