София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Верстапен спечели домашното за него Гран при на Нидерландия

Това беше 11-ти успех за нидерландеца от началото на сезона и трети на тази писта "Зандвоорт”

8 месецаМоторни 16 Симеон Кисьов

Световният шампион Макс Верстапен с Ред Бул спечели домашното за него Гран при на Нидерландия и изравни рекорда за брой поредни победи във Формула 1 на германеца Себастиан Фетел - 9. Това беше 11-ти успех за нидерландеца от началото на сезона и трети на тази писта "Зандвоорт”.

Състезанието се проведе при променливи условия. На старта не настъпиха сериозни промени и Верстапен запази първата си позиция. Дъждът се появи още в края на първата обиколка и някои пилоти, сред които Серхио Перес, Шарл Льоклер и Пиер Гасли, влязоха в бокса за гуми интермедии, докато лидерите, в лицето на нидерландеца, Ландо Норис, Фернандо Алонсо и Джордж Ръсел останаха на пистата.

В следващата обиколка повечето лидери, с изключение на Норис и Ръсел, също смениха гумите си. За кратко пилотът на Мерцедес излезе на първата позиция, но само след няколко завоя Перес, с гумите си за частично мокър асфалт, поведе колоната.

Пилотите на Мерцедес, Люис Хамилтън и Ръсел, влязоха в боска за гуми интермедии едва в шестата обиколка и излязоха на 13-та и 14-та позиция.

Междувременно Макс Верстапен започна да си проправя път през колоната и още в 7-ата обиколка беше зад Серхио Перес.

Пилотите започнаха да спират за гуми за сух асфалт, като този път Ръсел и Хамилтън бяха сред първите. Местният любимец Верстапен влезе в бокса преди съотборника си Перес, което позволи на двукратния Световен шампион отново да поведе в класирането.

В 16-ата обиколка Логан Сарджънт катастрофира в осмия завой и кола на сигурност излезе на пистата. Тя се прибра в 21-ата обиколка. Алонсо се опита да атакува Перес за втората позиция, но не успя да я вземе. Верстапен бързо се откъсна напред, а Норис и Хамилтън започнаха да си пробиват път към точките.

В 43-ата обиколка Шарл Льоклер прекрати участието си, след като имаше проблеми с колата още от началото на Гран При-то.

Шест обиколки по-късно Алонсо влезе в бокса, но механиците на Астън Мартин допуснаха грешка със слагането на предна лява гума и за кратко испанецът излезе зад сънародника си Карлос Сайнц. В 52-ата обиколка двукратният Световен шампион си върна третата позиция след изпреварване в първия завой.

11 обиколки преди края на състезанието дъждът се завърна и Перес влезе за гуми интермедия. В 63-ата обиколка мексиканецът допусна грешка и излезе от трасето на първия завой, което позволи на Алонсо да излезе на втората позиция. Моменти след това Гуан-Ю Джоу се заби в предпазните бариери и състезанието беше прекъснато с червени флагове.

Точно преди това Перес влезе в бокса и удари и задницата си, като по време на прекъсването механиците на Ред Бул работеха сериозно по колата му.

При рестарта, в топ 10 бяха Верстапен, Алонсо, Перес, Гасли, Сайнц, Хамилтън, Норис, Ръсел, Албън и Пиастри. Стартът беше летящ, а не от място. Две обиколки бяха преминати зад колата на сигурността преди да бъде възобновена надпреварата в 67-ата обиколка. Перес беше наказан с пет секунди за движение с по-висока скорост в питлейна.

След рестарта Верстапен удържа Алонсо, докато Ръсел отиде на последното място след контакт с Норис.

След наказанието на Перес, подиумът беше съставен от Макс Верстапен, Фернандо Алонсо и Пиер Гасли. Топ 10 допълниха Перес, Сайнц, Хамилтън, Норис, Албън, Пиастри и Окон.