София 17 °C София 17°C - предимно ясно Велико Търново 14 °C Велико Търново 14°C - облачно Пловдив 19 °C Пловдив 19°C - разкъсана облачност Варна 16 °C Варна 16°C - предимно облачно Бургас 18 °C Бургас 18°C - облачно

Кристалина Георгиева: Успех за срещата на върха

България трябва да се гордее за постигнатите резултати

6 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

България има повод да се гордее с успеха, който беше постигнат вчера на тази среща. Между самите страни на Западните Балкани има повече доверие и възможност да решават трудни въпроси. Между ЕС и Западните Балкани също има повече доверие“, заяви тази сутрин в студиото на „Здравей България“ Кристалина Георгиева бивш еврокомисар и главен изпълнителен директор на Световната банка.

По нейни думи, Западните Балкани са там, където България е била през 90-те години. Тези страни са пропуснали първия си шанс, докато страната ни е извършвала всички подобрения, те все още са били във война. ЕС се стреми да отпусне средства за Западни Балкани, за да ги стимулира да направят реформите, които ще ги отведат в блока.

Тя коментира още финансирането от 10-те милиарда, които се коментират от евролидерите на ЕС са за подпомагане на развитието на инфраструктурата – физическа и дигитална, както и за изграждане на човешки капитал в тези страни.  Помощта от международните финансови организации идва от поемането на заеми при много изгодни условия.