София 17 °C София 17°C - предимно ясно Велико Търново 14 °C Велико Търново 14°C - облачно Пловдив 19 °C Пловдив 19°C - разкъсана облачност Варна 16 °C Варна 16°C - предимно облачно Бургас 18 °C Бургас 18°C - облачно

ФРЕНСКИЯТ ПРЕМИЕР: ТЕРОРИСТИТЕ МОГАТ ДА УДАРЯТ ОТНОВО

МАНЮЕЛ ВАЛС ПРЕДУПРЕДИ, ЧЕ СТРАНАТА ТРЯБВА ДА Е ГОТОВА ЗА ОЩЕ

9 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Франция трябва да се подготви за още атентати. Това заяви френският премиер Манюел Валс по местно радио. По негови думи има вероятност терористите да ударят страната отново в следващите дни.
Той подчерта, че предупреждението му няма за цел да всява страх у сънародниците му, а да ги подготви. Валс беше категоричен, че Франция ще живее дълго с атаките, които сполетяха Париж в черния петък. Той допълни още, че терористичните нападения са били добре обмислени и подготвени от Сирия.
Във връзка с опасността от повторни нападения, френската полиция е на крак и извършва операции в района на град Лион почти непрестанно. Органите на реда арестуваха няколко души по подозрения в подготвянето на нов терористичен акт. Бяха иззети и огнестрелни оръжия. Обявеното извънредно положение в страната даде допълнителни правомощия за засилени мерки и контрол от страна на властите.
Междувременно разследването води крайната си точка все по-усилено към Белгия. Според органите, които разнищват случая в Париж, там е имало база на терористите. Сред предполагаемите извършители има трима братя с френски произход. Двама от тях са убити, а третият се изидрва. Името му е Салех Абдеслам и според полицията е много опасен.
Президентът Франсоа Оланд свиква извънредно заседание на Конгреса в двореца Версай днес. Подобно нещо се случва рядко. Лидерът на страната ще се обърне към двете камари на парламента – Националното събрание и Сената. Едно от желанията на Оланд е да удължи извънредното положение в страната с три месеца. Към момента то може да бъде удължавано над 12 дни единствено с решение на парламента. Ако това се случи, французите са изправени пред драконови мерки за сигурност и по-малко права по Конституция.