София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Как да запазим фигурата си по време на празниците?

Как да запазим фигурата си по време на празниците и пак да се насладим на всички невероятни ястия, можете да научите тук!

2 годиниЗдраве 5 Полин Илиева

Наближават празниците, които събират семейството и създават у нас усещане за топлина и уют. Вкусна храна, много усмивки и веселие съпровождат вечерта ни, но дни след това осъзнаваме, че сме прекалили със сърмичките на мама, а кантарът изписва “ГРЕШКА”.

Декември е времето в годината, което ни подтиква да нарушаваме здравословното си хранене, да похапваме бисквитки и да прекаляваме с някои вкусни, но определено много нездравословни храни. Много от нас напълняват около Коледа и Нова година. Килограмите, с които често се борим до пролетта – или дори по-дълго, се появяват в тези няколко дни на празници и веселие.

Не е чудно, че напълняваме, когато ядем по Коледа. Класическата коледна вечеря с предястие, основно и десерт, включително напитките, които често са алкохолни, са около 1500 калории, дори повече.

Как да излезем от хватката на коледната вечеря?

Опитайте тази Коледа с малко по-различна коледна вечеря: вместо мазно свинско месо например, поднесете на семейството си вкусна печена пуйка или риба, приготвени във фурна. Особено подходящи са студеноводните риби като пъстърва, сьомга, костур или скумрия. Двата избора съдържат по-ниско количество мазнини и няма да оставят у вас усещане за тежест.

Основното правило за коледната вечеря, макар и нетипично за нас, е да не оставяте всички ястия на масата. Когато масата е отрупана, много по-трудно ще се лишим от желанието си да нападнем храната като освирепели хищници.

Мазнината за приготвяне на празничната вечеря

Друг трик за запазване на храната здравословна, но същевременно вкусна, е мазнинанта, с която готвим. Повечето ястия, познати на българската кухня, съдържат високо количество мазнина. Използвайте свинска мас, кокосово масло или зехтин, според зависимост от ястието. Слънчогледовото олио е една от най-вредните за здравето ни храни. Мазнината трудно се усвоява от организма и колкото и вкусно да е яденето с нея, то определено влияе изключително отрицателно на нашето здраве.

Преди сервиране на коледната вечеря е добре да поднесете нискокалорична супа или салата

Предястието засища, което няма да ви остави да се тъпчете по време на вечерята. По същия начин, чаша вода преди ядене може да ви накара да хапвате по-малко.

Десертите по празниците

Още повече опасни за вашето тегло могат да бъдат десертите на коледна вечеря: Избягвайте десерти с високо съдържание на мазнини като шоколадови сладки. Ако приготвяте тиквеник може да използвате пълнозърнести кори, да го приготвите с мазнина като кокосово масло например. Тиквата е ниско калорична, а орехите, които често използваме в приготвянето на сладкиша, са богати на много витамини.

Усещането за ситост настъпва само 15 до 20 минути след започване на хранене. Така че отделете време, докато се храните, може би дори си направете кратка почивка между отделните храни. Това ще ви попречи да ядете повече, отколкото тялото ви се нуждае.

Посудата за празниците също е важна

Когато сервирате основното – сервирайте в малки чинии. Друг начин да намалите количеството на храните, които консумирате, е да се храните от по-малки чинии. Визуално чинията ще е пълна, но в действителност ще приемете по-малко храна по Коледа.

Останалите "трикове", които ще ни спасят от качване на килограми по време на празниците, можете да откриете тук!