София -6 °C
Велико Търново -8 °C
Пловдив -2 °C
Варна -5 °C
Бургас -4 °C
Начало Новини Предавания На живо

Караянчева към Радев: Подкопавате доверието в изборите (НА ЖИВО)

"Всички се опитват да се упражняват по изборния кодекс", смята тя
1 мПолитика 129 Мирослав Митков

В последно време се насажда недоверие сред гражданите, че изборите ще бъдат манипулирани. Вие също имате вина за това, госдподин президент. Това каза председателят на Народното събрание Цвета Караянчева по време на срещата на ГЕРБ с Румен Радев.

Всички се опитват да се упражняват по изборния кодекс. Говори се за подмяна на бюлетини, на протоколи. Това отдавна го няма, посочи Караянчева. Всяка партия има участие в организацията и ръководството на съответната комисия, има право на представител, на наблюдатели, на застъпници, може да се направи паралелно преброяване. Така че сме постигнали много в изборния процес, каза Караянчева.

Всички граждани трябва да имат право да дадат своя глас, независимо къде живеят. А ако изборната машина се развали, попита Караянчева.

Не приемам, че се организира подобно нещо по моя вина, каза Радев. Той заяви, че кани на среща всички партии, дори и новите. Конституцията се основава на принципите на плурализма, да уважаваме този принцип, каза държавният глава.

Що се отнася до внушенията, че изборите могат да бъдат манипулирани, това се опровергава с мерки, които се вземат от властите. И аз се надявам да видя такива мерки, каза Радев.

Той припомни какво е казал Цветан Цветанов - че манипулации съществуват. Трябва да уточните с него какво е имал предвид, посочи Радев.