София 4 °C
Велико Търново 3 °C
Пловдив 5 °C
Варна 6 °C
Бургас 9 °C
Начало Новини Предавания На живо

Коста Филипов: Зоран Заев заложи политическата си кариера за членството в ЕС

Коментар на журналиста пред Евроком
пропускане
29 мПолитика 364 Слав Механджийски

Зоран Заев получи наградата на Фондация Фридрих Еберт за спазване на правата на човека. Това беше един от индиректните сигнали, за да се знае, че определени среди в ЕС стоят зад Зоран Заев в неговите опити да намери решение в спора с България. Това коментира журналистът Коста Филипов, бивш кореспондент в югозападната ни съседка, пред Евроком.

Според него главната дилемата, която се обсъжда, е дали е твърда висока цената за членство в Европейския съюз.

Той допълни, че за Зоран Заев е заложил политическата си кариера и въпросът за стартирането на преговорите по присъединяване към ЕС е на всичко или нищо:

"Това трябва да се разбере, че Зоран Заев прави всички усилия в онази среда, която малко хора в България разбират, в която той живее и работи като политик".

Журналистът посочи, че антибългарските настроения са изключително засилени, като единствената следваща стъпка е "да се хванем физически гуша за гуша". 

"Не може да се живее с догми, които са веднъж постановени и не ги пипаме. По-скоро това е страх, че ще се разкрият изключително неприятни истини за начина, по който е съществувала Република Македония в състава в Югославия", заключи Коста Филипов.