София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - разкъсана облачност Пловдив 27 °C Пловдив 27°C - предимно ясно Варна 17 °C Варна 17°C - разкъсана облачност Бургас 19 °C Бургас 19°C - предимно ясно

Проф. Никола Владов: Разходите за здравето на украинските бежанци се поема от Здравната каса

Той съобщи, че засега на никого от украинците, намиращи се на територията на България, не се е налагала трансплантация
16 сЗдраве 235 Христина Владимирова

„Падат се по два донора на един милион души население“, каза проф. Никола Владов по NOVA NEWS. 

„Не може да се каже, че това е негативна тенденция, просто няма достатъчно донори, за съжаление“, информира той. 

Проф. Владов подчерта, че страната ни се движи в една права и донорите нито се увеличават, нито намаляват. 

„Чернодробни трансплантации се пряват между 8 и 10 годишно, но не е достатъчно. Поне 20 трябва да правим, за да бъдем в добра кондиция относно трасплантациите“, съобщи той. 

Българинът не е скептичен по отношение на даряването на здрави органи, смята медикът. Проблемът обаче е главно организационен, подчерта проф. Владов, като отбеляза, че финансовият аспект също се нуждае от корекции. 

Разходите по грижата за здравето на украинските бежанци се поема от Здравната каса, заяви проф. Владов. Медикът съобщи, че засега на никого от украинците, намиращи се на територията на България, не се е налагала трансплантация, но ако това се случи, въпросът ще се обсъжда с Министерството на здравеопазването. 

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!