София 14 °C
Велико Търново 12 °C
Пловдив 14 °C
Варна 17 °C
Бургас 16 °C
Начало Новини Предавания На живо

Първенци в Европа сме по болести от мръсен въздух

Правителството ни не е предприело мерки за намаляване на вредните емисии
пропускане

Първенци в Европа сме по болести от мръсен въздух

Правителството ни не е предприело мерки за намаляване на вредните емисии

2 годиниЗдраве 42 Боряна Райчева


Българите дишат най-мръсния въздух в Европа. На първо място сме по заболявания заради замърсения въздух. Това сочи доклад на Европейската сметна палата, който се позовава на данни от Европейската комисия и Световната здравна организация. На място е извършена проверка на качеството на въздуха в София, Брюксел, Краков, Милано, Остава и Щутгард.

В целия Евросъюз, поради мръсен въздух, преждевремноно умират 400 000 души, а България заема челно място в таблицата за години загуба на живот в добро здраве заради мръсен въздух. Гражданите у нас скъсяват с 2,5 години времето, в което са здрави, в сравнение с ЕС, където този показател е 0,7 години.

Според доклада, София няма проекти за намаляване на вредните емисии от битовото отпление, а именно фините прахови частици са основният източник на замърсяване на въздуха. В него се отбелязва, че столицата ни не разполага с места за наблюдение "от промишлен вид" на качеството на въздуха, въпреки че в града има електроцентрали и други промишлени съоръжения. Подчертава се, че заради строителството на метрото през 2014 година пречиствателната станция на Орлов мост е била премахната.

През 2016 г. общо 13 държави в ЕС, сред които и нашата страна, са нарушили пределно допустимите стойности за фини прахови частици.