София -6 °C
Велико Търново -8 °C
Пловдив -2 °C
Варна -5 °C
Бургас -4 °C
Начало Новини Предавания На живо

Създателят на медикамента на Пфайзър/БиоНТеХ срещу COVID все още не се е ваксинирал

Проф. Угур Шахин от БиоНТех с коментар за спецификите на ваксината
53 сЕвроком 6667

Досега са имунизирани около 1 млн. души извън клиничните изследвания. Страничните ефекти са доста рядко срещани, но общата практика показва, че такива реакции могат да бъдат срещани. Това коментира проф. Угур Шахин от БиоНТех в ефира на БиТиВи.

"Нашата ваксина е базирана на прегеномна РНК. В нашата ваксина се състои вирусът, така се създава протеинът. Основните странични ефекти са действително тези, които по принцип се наблюдават при ваксината. Възникват болки на мястото на инжектирани, температура или умора. Една много малка част от доброволците развиват алергични реакции, но това са данни от само няколко месеца", допълни той.

"Все още не съм се ваксинирал, но бих искал да го направя. За нас е важно . В рамките на следващата година ще произведем над 1 млрд. дози от ваксината. При хора, които са в напреднала възраст или с хронични заболявания, Работим върху нова формула на ваксината, която да издържи при температури от -20 градуса, както и на такава, която да издържи до 5 дни в нормален хладилник. Очакваме до първата година на 2021г. да бъдат допуснати други ваксини и заедно да ги транспортираме за спокойна ваксинация на населението, до минимум 60%, в идеален случай 70-80%. Знаем, че вирусната инфекция се задълбочава през зимата, имаме още минимум 5 тежки месеца пред нас. Вирусът няма да изчезне, дори и когато имаме 60-70% ваксинирани, но тогава може и да не последва локдаун. Важното е, че вече знаем, че ваксината може да намалява симптоматиката при инфекции", коментира той.