София 8 °C София 8°C - предимно облачно Велико Търново 11 °C Велико Търново 11°C - предимно облачно Пловдив 14 °C Пловдив 14°C - разкъсана облачност Варна 13 °C Варна 13°C - ясно небе Бургас 15 °C Бургас 15°C - предимно ясно

ЦИК направи промени в съставите на СИК извън България

Те са публикувани на сайта на ЦИК

ЦИК промени съставите на част от Секционните избирателни комисии (СИК) извън страната. Решението е публикувано след полунощ на сайта на Централната избирателна комисия и е вследствие от множеството запитвания, които са постъпили по повод предстоящите парламентарни избори на 4 април.

По предложение на партии, коалиции и регистрирани кандидати, които са участвали в консултациите за предстоящите избори, както и на Министерството на външните работи, са направени промени в съставите на секционните избирателни комисии, намиращи се извън страната.

Комисиите в Турция, Великобритания, Германия, Гърция, Кипър, Нидерландия и Съединените щати са с най-много промени в състава си.

Преди дни българските общности зад граница, намиращи се в Кипър, Германия и Испания споделиха, че техни представители не са включени в секциите за предстоящия вот.

Сформираните секции извън България са 465. Заменените членове на СИК зад граница са близо 140, като 60 от тях са само в Турция.

От Централната избирателна комисия, както и от Министерството на външните работи направиха съпоставката, че за предстоящите парламентарни избори партиите и коалициите са направили повече предложения за членове в сравнение с предходни избори. Това е и причината част от доброволците, организирали изборите в чужбина, да не попадат в състава на СИК, допълват от избирателната комисия.

Решението, взето от ЦИК подлежи на обжалване пред Върховния административен съд в срок до 3 дни след неговото обявяване.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!