София 5 °C София 5°C - ясно небе Велико Търново 6 °C Велико Търново 6°C - облачно Пловдив 7 °C Пловдив 7°C - разкъсана облачност Варна 6 °C Варна 6°C - предимно облачно Бургас 8 °C Бургас 8°C - разкъсана облачност

Увеличава се броят на самоубийствата в Япония

Все повече жени и деца стигат до фатален край
1 мОбщество 280 Боян Марков

С цели 16% се е увеличил броят на самоубийствата в Япония. Статистиката важи за периода по време на пандемията, като фаталните инциденти са най-вече сред жените и децата в страната на изгряващото слънце. Това предаде Reuters.

Ръстът е бил наблюдаван в периода юли-октомври 2020 година. Интересното в случая е, че по време на първата вълна, от февруари до юни, броят на самоубийствата се снижи с 14%.

Специалистите от Хонконг и от Института по геронтология в Токио са на мнение, че наблюдаваното тогава понижение в началото на пандемията се дължало на факта, че правителството отпусна нужните субсидии. Положителна роля в това отношение изигра намаляването на работните часове и затварянето на училищата.

Тенденцията обаче обърна рязко своя ход по време на втората вълна с 37-процентен ръст на самоубийствата сред японките. Обяснението на специалистите е в проточилата се пандемия, което е покачило бремето на работещите майки, рязко се е увеличило и домашното насилие.

Самоубийствата сред децата са нараснали с 49 процента по време на втората вълна от пандемията. Те съвпадат със затварянето на училищата.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!