София 17 °C София 17°C - предимно ясно Велико Търново 14 °C Велико Търново 14°C - облачно Пловдив 19 °C Пловдив 19°C - разкъсана облачност Варна 16 °C Варна 16°C - предимно облачно Бургас 18 °C Бургас 18°C - облачно

2000 ДУШИ ИЗЛЯЗОХА НА ПРОТЕСТ В СКОПИЕ

19 СА РАНЕНИТЕ ПРИ СБЛЪСЪЦИТЕ МЕЖДУ ПОЛИЦИЯТА И ГРАЖДАНИТЕ

9 годиниОбщество 3 Боряна Райчева

Около 2000 демонстранти протестираха снощи пред сградата на правителството в Скопие и поискаха оставката на премиера Никола Груевски. Той е обвинен от опозицията в опит да прикрие смъртта на 22-годишен младеж, убит от полицията по време на празненствата след изборите от 2011 г. Има най-малко 19 ранени след сблъсъка между македонската полиция и протестиращите.
Безредиците пред македонското правителство продължиха близо два часа. В демонстрацията е взе участие и семейството на убития младеж. Протестиращи скандираха „Убийци, убийци“, хвърляха камъни по органите на реда, които охраняваха сградата и подпалиха контейнери за боклук. Според македонските медии конфликтът е ескалирал, след като демонстранти, сред които и братът на убития, опитали да нахлуят в двора на правителствената сграда. Полицаите, които били в пълно бойно снаряжение, са разпръснали тълпата, употребявайки сълзотворен газ и водни оръдия.
Протестът е стартирал, след като вчера опозиционният лидер Зоран Заев огласи аудиозаписи, на които се чува как хора обсъждат как да прикрият смъртта на Нешковски. Предполага се, че гласовете са на премиера Никола Груевски, министъра на вътрешните работи, началника на разузнаването и други официални представители, предаде Асошиейтед прес. Според Зоран Заев те са опитали да скрият, че убийството е било извършено от полицай по време на служба.
Припомняме, че през 2011 година по време на митинг по повод изборната победа на управляващата партия, техен привърженик, Мартин Нешковски, се опита да се качи на трибуната. Той беше отблъснат със смъртоносен удар от полицай, отговарящ за сигурността на премиера. Служителят на реда беше осъден на 14 години затвор.