Гледай
на живо

2019 г. стартира процедурата за избор на инвеститор за АЕЦ „Белене“

Енергийният министър отговори на депутатски въпроси за изграждането на проекта

2019 г. стартира процедурата за избор на инвеститор за АЕЦ „Белене“ Кабинетът има готовност да стартира процедурата по избор на инвеститор за изграждането на АЕЦ &bdquo... thumbnail text

Кабинетът има готовност да стартира процедурата по избор на инвеститор за изграждането на АЕЦ „ Белене“  в началото на 2019 година. Това обяви по време на изслушването си пред депутатите в парламента енергийният министър Теменужка Петкова  във връзка с Процедура по избор на стратегически инвеститор за изграждането на АЕЦ „Белене“ и възможности за структуриране на проекта.

До момента към строежа на атомната централа интерес са проявили китайска, френска и корейска компания. Разговори са проведени и с инвеститори от Черна гора.

Петкова обясни, че правителството търси възможност за реализация на този проект на пазарен принцип, без държавата да се ангажира допълнително с държавни  или с корпоративни гаранции, или със сключване на дългосрочни договори за изкупуване на електрическата енергия от тази централа. Сред условията на кабинета по избора на инвеститор са, в изграждането на централата да участват над 30% български компании, цената на проекта да падне под 9 милиарда, а НЕК да има блокираща квота при вземането на важни решения.

„Правителството прави всичко необходимо, така че да може да намерим най-добрия вариант за оползотворяване на тези активи, които притежаваме и за реализацията на проекта на пазарен принцип“, подчерта  енергийният министър пред депутатите.

От ДПС изразиха съмнения, че ГЕРБ и правителството наистина искат да строят втората АЕЦ, а депутатите от БСП показаха недоволство, че 2,6 г. след арбитражното дело за атомната централа не се случва нищо.

И двете партии от опозицията се зачудиха как ще бъде привлечен сериозен инвеститор, при положение, че държавата ще има блокираща квота, а той ще е налял десетина милиарда.

Обединените патриоти пък се разцепиха по въпроса за АЕЦ. ВМРО и "Атака" подкрепят проекта, а НФСБ отново подходи скептично. Валери Симеонов пророкува, че ако стратегическият инвеститор се окаже руски, щял да продава на дъмпингови цени, да фалира АЕЦ "Козлодуй" и да ни съсипе енергетиката.

Министър Петкова на свой ред увери ДПС и останалите скептици, че кабинетът наистина иска да строи ЕЦ "Белене".