София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

44-ото Народно събрание започна работа (Обновена и допълнена)

Заседанието беше открито от Тома Томов

7 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

44-ото Народно събрание започна работа. Първото заседание беше открито от най-вързастния народен представител Тома Томов, който припомни на депутатите първото Народно събрание, свикано на Оборище през 1876.

От името на ГЕРБ Цветан Цветанов заяви, че избирателите са пожелали никой да не може да управлява самостоятелно и изрази увереност, че управлението ще изкара пълен четиригодишен мандат.

Той посочи, че очакванията на хората са управлението да бъде дясноцентристко и да се консолидира около ГЕРБ.

Ще се стремим към отговорно и прозрачно управление, каза Цветанов.

Той добави, че ГЕРБ е предпочел да отиде на нови избори вместо да управлява с компромиси. Цветанов каза още, че ГЕРБ започва новия си мандат в много тежка международна обстановка и призова за консенсус по националните приоритети.

Той обеща продължаване на съдебната реформа, мерки за подобряване на жизнения стандарт и закони в синхрон с резултатите от референдума за избирателната система. Цветанов обяви също така, че ГЕРБ е против идеите на президента за ограничаване на избирателните права на българските граждани, живеещи в чужбина.

Той се обяви за засилване на сътрудничеството между ЕС и НАТО и изрази увереност, че България ще се справи успешно с председателството на Европейския съюз, започващо от 1 януари 2018.

От името на БСП Корнелия Нинова декларира, че партията ѝ ще бъде в опозиция и че ще бъде политическа и управленска алтернатива на ГЕРБ. Тя заяви, че БСП няма да предаде избирателите си и също посочи, че в Европа и на Балканите протичат сложни процеси и най-важното е да бъдат гарантирани националната сигурност и бъдещето ни в един обединен и силен Европейски съюз.

Нашата позиция е, че искаме Европа обединена, силна и солидарна, заяви Нинова.

Тя се обяви за промяна на Дъблинския регламент за бежанците и посочи приоритетите на БСП – подобряване на здравната система, повишаване на заетостта, реформа в правосъдието.

Нинова призова за национален консенсус по демографската катастрофа и посочи, че не можем да си затваряме очите пред проблемите – ниска раждаемост и висока смъртност.

Председателката на БСП каза още, че бедността в България е огромна и затова предлага замразяване на депутатските заплати като знак за солидарност.

Валери Симеонов от Обединени патриоти каза, че парламентарната група на коалицията поставя най-отпред интересите на „многострадалния, но велик български народ“.

Той отчете, че оградата по границата вече е изградена, а нейното усилване и възпирането на бежанциге ще бъдат приоритет през новия мандат.

Лидерът на НФСБ се обяви за прекратяване на дългосрочните договори на ТЕЦ „Марица Изток“ 1 и 3 и за мерки, които намаляват енергийната зависимост на България.

Той потвърди ангажиментите на патриотите за повишаване на пенсиите и изобщо на доходите и поиска изплащането на социални помощи и детски надбавки да бъде обвързано с присъствието на децата в детските градини и училищата.

По отношение на външната политика Симеонов посочи, че България трябва да се ръководи от националните си интереси и да остане вярна на евроатлантическата си ориентация.

Той заяви още, че патриотите са твърдо против участието на ДПС и други протурски партии в управлението.

Симеонов посочи, че избирателят е подредил така партиите, че да не е възможно друго управление, освен такова на ГЕРБ и Обединените патриоти.

Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ подчерта в словото си, че по границите на България има напрежение и като цяло положението на Балканите е сложно. Според него разделението в обществото се дължи на неясните управленски мнозинства и на липсата на ценности в политиката.

Карадайъ обяви, че ДПС ще подкрепи програма, която гарантира националния суверенитет и се обяви за връщане на нормалността в политиката и държавното управление.

Той заяви, че партията му няма да подкрепи присъствието на крайни националисти в управлението. Според него разговорите за съставяне на новото правителство създават впечатление за тежки договорки и за липса на ценности.

Карадайъ каза още, че новото управление трябва да бъде базирано на евроатлантическите ценности и да гарантира националния суверенитет.

От името на „Воля“ Веселин Марешки призова за повече морал и достойнство в политиката, за връщане на авторитета на народното събрание. Той поиска да бъде съставено ефективно правителство, което да гарантира просперитета на българите.