София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

70% ОТ МЛАДИТЕ ЛЕКАРИ ИСКАТ ДА ЕМИГРИРАТ

СКЪПО ХОБИ ЛИ Е МЕДИЦИНАТА?

9 годиниЗдраве 4 Боряна Райчева

Над 70% от младите лекари не виждат стимул да останат на работа в България. Имат ли те реализация у нас? Отговор на този въпрос търсят участниците в дискусия заедно със здравния министър Петър Москов.

2/3 от завършилите медицински специалисти са готови веднага да напуснат България, сочи актуално проучване по повод приетата нова наредба за специализациите. Въпреки, че според нея за първи път на младите специализанти ще се дават заплати, половината от тях остават недоволни. Близо 90% смятат, че новата наредба е стъпка в правилната посока, но не и панацея. От Асоциацията за развитие на медицинската общност смятат, че тя предлага по-добри условия от старата, но в същото време лечебните заведения не искат да назначават млади специалисти, защото не им е финансово изгодно.
Обучението на около 220 млади лекари в заварено положение вече е по новите правила, а най-желани за обучение са университетските болници. Емиграцията продължава да бъде възможен изход за повечето от завършващите. Проучване на пациентски организации сочи, че до 2020 г. Има риск страната ни да остане без медицински специалисти.