Гледай
на живо

Александър Вучич печели парламентарните избори в Сърбия

Прогресивната партия получава почти 50 % от гласовете

Александър Вучич печели парламентарните избори в Сърбия Коалицията „Сърбия побеждава“ , сформирана около управляващата Сръбска прогресивна парти... thumbnail text

Коалицията „Сърбия побеждава“ , сформирана около управляващата Сръбска прогресивна партия, оглавявана от министър-председателя Александър Вучич, печели извънредните парламентарни избори в Сърбия. Тя е получила 49.3% от гласовете.

Още три партии прескачат петпроцентната бариера за влизане в парламента – Социалистическата партия на външния министър Ивица Дачич с 12,1%, Сръбската радикална партия на Воислав Шешел – 7.94% и опозиционната Демократическа партия с 6,13%.

Окончателните резултати ще бъдат обявени най-късно на 28 април.

Вучич благодари на поддръжниците на партията „които водиха чиста, честна, отговорна и сериозна кампания“. Той обеща, че ще бъде министър-председател за всички граждани, ако получи мандат за формиране на правителството.

„Аз съм много горд и дълбоко трогнат от постигнатите резултати. Гражданите на Сърбия отново ми оказаха честта да оглавя правителството на страната“, заяви той.

Вучич обяви, че сръбските власти ще ускорят интеграцията в ЕС, едновременно с това запазвайки добрите отношения с Русия и с Китай.