София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Британските депутати отново отхвърлиха сделката за Brexit

Туск свиква извънреден Европейски съвет на 10 април

пропускане
5 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

Британските депутати отхвърлиха споразумението за излизане на Великобритания от ЕС. За него гласуваха 286 депутати, а срещу него 344, съобщава сайтът на Би Би Си. Това е третият път, когато парламентът отхвърля сделката на Мей, след гласуванията през януари и март. Очаква се Великобритания да уведоми ЕС за бъдещите си намерения до 12 април. Вариантите са отмяна на Брекзит или излизане от блока без сделка. Британските депутати ще гласуват в понеделник по различни предложения за съставяне на нов план за Брекзит, отбелязва Асошиейтед прес.

Това увеличава риска Великобритания да се отцепи от Съюза без сделка, което ще причини много вреди и за двете страни.

Одобряването на текста би позволило "да се избегне хаотично напускане след две седмици, да се избегнат изборите за Европейски парламент, да се избегне дълго отлагане, което ще забави или отмени Брекзит", заяви консервативната лидерка малко преди гласуването. "Това, че не напускаме днес, ме кара да съжалявам дълбоко", каза Мей, цитирана от ДПА.

След гласуването лидерът на лейбъристите Джеръми Корбин попита Мей дали е приела факта, че депутатите не подкрепят сделката ѝ. "Сделката трябва да се промени", каза Корбин и допълни: "Ако премиерът не приема това, тя трябва да си тръгне и да се проведат нови парламентарни избори".

Междувременно председателят на Европейския съвет Доналд Туск съобщи, че свиква на 10 април извънредно заседание на държавните и правителствените ръководители на страните от ЕС.

Туск отбелязва, че решението му е свързано с изхода от днешното гласуване в британския парламент. Днес парламентът в Лондон отхвърли с 344 гласа срещу 286 и 58 въздържали се споразумението, договорено между британското правителство и ЕС за оттеглянето на Великобритания.