София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

БСП против изграждането на кризисни центрове за бежанци

Йончева се опасява, че се подготвя връщане на мигранти към България от Западна Европа

пропускане
5 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

БСП настояват Цветан Цветанов да напусне политиката. Те заговориха и за твърденията за това, че се правят лобистки поправки, които облагодетелстват бизнеса в това число и фирмата строител на апартаментите на хора във властта.

„Ние настояваме за оставките не само на Цветанов, но и за неговото напускане на българската политика. Проблемът с апартаментите на властта не е само в закупени апартаменти на по-ниски цени от пазарните. Проблемът е как се вкарват лобистки закони. Преди няколко дни председателят на Българската стопанска камара излезе с информация, че 42% от приетите закони минават през задния вход. Проблемът е, че ГЕРБ е вкарала лобистки закон през януари 2017 г., с който се позволи „Артекс” да строи 35-етажен блок", заяви Елена Йончева от БСП.

Тя разкритикува лидера на ГЕРБ Бойко Борисов за това, че той демонстрира загриженост за източника на атаките срещу съпартийците му, придобили имотите, а не за „корупцията, в която е затънала партията“.

В изказването Елена Йончева призова Борисов да направи коментар по последния доклад на Европейската комисия от месец февруари, в който се казва, че 2/3 от сигналите за корупция у нас не се разследват. „Това трябва да коментира властта“, настоя Йончева.

БСП се обяви твърдо против изграждането на бежански центрове в Любимец, Елхово и Малко Търново. Вече е обявена обществена поръчка за изграждането на площадки в трите населени места, където да бъдат разположени контейнери с различен капацитет.

„Всичко това се случва на фона на обезлюдяването на Странджа. Левицата е против изграждането на подобни центрове и искаме да питаме управляващите дали се крие информация от българската общественост за връщане на мигранти към България от Западна Европа, предимно от Германия. Настояваме тази обществена поръчка да бъде отменена“, призова Елена Йончева.