Гледай
на живо

Прокуратурата: Елена Йончева не е работила за ТВ 7

Йончева: Атаките на ГЕРБ и опитите за сплашване няма да ни спрат

Прокуратурата: Елена Йончева не е работила за ТВ 7 Специализираната прокуратура предостави информация за обвинението на народния представител Елена Йон... thumbnail text

Специализираната прокуратура предостави информация за обвинението на народния представител Елена Йончева и по повод нейни изявления пред медиите.

Те припомнят, че на 8 ноември миналата година главният прокурор Сотир Цацаров поиска от Народното събрание даване на разрешение за провеждане на наказателно преследване срещу Елена Йончева за пране на пари, присвоени от "КТБ" АД, въз основа на доказателства от Специализираната прокуратура. Разследването е започнало на 31 август 2018 г. след сигнал до прокуратурата от народни представители.

От прокуратурата посочват, че Елена Йончева е дала съгласието си за провеждане на наказателното производство срещу нея.

Вчера Йончева беше привлечена като обвиняема за пране на пари в размер на 333 000 евро, извършено в периода от 13 юни 2012 г. до 6 ноември 2014 г. в съучастие с Б. М., като Йончева е извършител, а Б. М. е неин помагач.

Според обвинението като управител на "Офроуд" ООД, Йончева е получила по две банкови сметки в "КТБ" АД сумата от 333 000 евро и е спомогнала да бъде преобразувано това имущество в лично, като е знаела, че то е придобито чрез длъжностно присвояване. Деянието е извършено в изпълнение на решение на организирана престъпна група, като имуществото е в особено големи размери и представлява особено тежък случай.

Специализираната прокуратура взе мярка за неотклонение на Елена Йончева "парична гаранция в размер на 20 000 лева".

От прокуратурата посочват, че твърденията на Елена Йончева, че е работила за ТВ7 не намират опора в доказателствата, тъй като тя е продавала филмите си на тази телевизия, а не е работила там.

„Обвиненията, че работейки за телевизията TV 7 през периода 2012-2014 г.,съм била финансирана по престъпен начин, са абсурдни”. Това заяви пред медиите в НС говорителят на ПГ на „БСП за България” Елена Йончева. Тя обясни, че това е периодът, в който е заснела поредица документални филми за TV 7 за  войната в Сирия, за Турция и пълзящата ислямизация, за Украйна и гражданската война. По думите й средствата за тези филми са преведени през банка КТБ в период, в който даже държавата, със своите контролни функции, не е могла да предвиди нейния срив.

„Обвинението, че съм знаела, че тези средства са с престъпен произход, е опит да бъда ангажирана със своята защита, а не с работата ми на депутат”, каза тя и допълни, че тази атака започна след като левицата е поискала независима експертиза на българските магистрали. „Правителството и Борисов вече използват създадената и контролирана от тях специализирана прокуратура за сплашване, за заплаха, за публично унижение на своите противници. Опитват се да смажат всеки, който разкрива как „Шайката”- тази организирана престъпна група, разграбва България. Уверявам ви, че тази атака, това сплашване, тази репресия, няма да ни спре”, категорична бе Йончева.

Депутатът от левицата Иван Иванов заяви, че в момента се осъществява груба политическа репресия върху Йончева от страна на ГЕРБ. Той припомни, че сигналът, по който се работи в момента и на база на който е повдигнати обвинението на журналистката, е подаден от Антон Тодоров, Делян Добрев и Тома Биков.

Иван Иванов припомни, че обвинението е повдигнато след като са били подадени сигнали и са проведени разследвания за преградното съоръжение на границата, след „Кумгейт”, след разследването за магистралите. Според него това е нескопосан опит на ГЕРБ  да спечели служено европейските избори. Той беше категоричен, че този опит ще бъде увенчан с неуспех. „ПГ на „БСП за България” категорично застава зад Елена Йончева в нейната дейност,  като журналист и народен представител, да работи обективно и да разкрива истината и да търси справедливостта.